Menu
Liz Cheney risikerer å bli kastet ut av det republikanske partiet. Foto: Jim Bourg / AP / NTB

Republikanerne ekskluderer to kongressmedlemmer

Republikanerne er innstilt på å kaste ut to medlemmer av kongressen som de mener er illojale mot tidligere president Donald Trump.

Av NTB | 04.02.2022 19:05:42

politikk: Liz Cheney og Adam Kinzinger er de to eneste republikanerne som er med i komiteen som gransker Trumps rolle i stormingen av Kongressen i januar i fjor.

Partiets nasjonalkomité, som består av 168 medlemmer, er samlet til møte i Salt Lake City i Utah og planlegger en avstemning om eksklusjon av de to fredag.

– Det er skammelig for et parti å straffe folk som følger sin samvittighet, som søker sannheten til tross for at de utsettes for hets, sier senator Mitt Romney, partiets presidentkandidat i 2012.

– All ære til Liz Cheney og Adam Kinzinger for å søke sannheten selv om det koster dem mye personlig, sier Romney videre.

Et medlem av den demokratiske nasjonalkomiteen, Ammar Moussa, sier at «det ikke er noen grense for hvor lavt republikanerne vil synke for å beskytte Trump og hans kaos.»

– De har ingen visjoner, ingen agenda, og de er fullstendig underkastet Trump, selv om det betyr å undergrave vårt demokrati og hisse til mer vold, sier han.

Cheney svarer på eksklusjonstrusselen med å trappe opp sin kritikk av Trump.

– Republikanernes ledere har helt frivillig gjort seg til gisler for en mann som innrømmer at han prøvde å undergrave et presidentvalg og vil benåde de tiltalte fra 6. januar, som er siktet for oppvigleri, sier hun.

Hun gjør det klart at hun er en konservativ forfatningslojalist, og ikke anerkjenner dem i partiet som har forlatt grunnloven for å støtte Trump.

De mest ekstreme republikanerne har i månedsvis vært ute etter de to, særlig etter hvert som granskingen kommer stadig nærmere de indre kretser av partiet, som Trump i dag har et jerngrep om. Men ikke alle er enige.

Siden Kinzinger har varslet at han ikke stiller til gjenvalg, og Cheney står i fare for å tape sitt mandat i Wyoming, er imidlertid partiledelsen ivrig etter å legge saken bak seg.

(©NTB)

Flere nyheter: