Menu
Senator Ted Cruz fra Texas talte lørdag på et valgkamparrangement for republikaneren Kelly Loeffler, som i tirsdagens valg i Georgia kjemper om å beholde en av to avgjørende plasser i Senatet. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

Republikanere ruster seg til kamp mot Bidens valgseier

Ted Cruz og ti andre senatorer setter seg på bakbeina når Kongressen skal bekrefte Joe Bidens seier. Visepresident Mike Pence ønsker initiativet velkommen.

Av NTB | 03.01.2021 15:23:27

Politikk: Onsdag samles Kongressen for å formelt sertifisere valgkollegiets godkjenning av valget, som Biden vant med 306 delegater mot 232 for Donald Trump.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har gratulert Biden med seieren og advart sine kolleger mot å fortsette å bestride valgresultatet.

I helgen opplyste imidlertid Cruz og ti andre republikanske senatorer at de vil stemme mot valgdelegater fra enkelte delstater, med mindre Kongressen utnevner en kommisjon som skal utføre en revisjon av valgresultatet.

Også det siste forsøket på å undergrave valgresultatet antas å være dødfødt, og Biden vil etter alle solemerker innsettes som USAs neste president 20. januar.

Pences stabssjef Marc Short sier at visepresidenten «ønsker velkommen innsatsen til medlemmer av Huset og Senatet for å bruke myndigheten de har i loven til å fremme protester».

– Pence deler bekymringene til millioner av amerikanere om valgfusk og uregelmessigheter i det forrige valget, sier Short i en uttalelse.

Helgens kunngjøring er signert av sju sittende senatorer og fire påtroppende senatorer. De hevder at «påstander om fusk og uregelmessigheter i 2020-valget overgår alt i vår levetid».

Når Kongressen samles, vil de kreve at det opprettes en spesialkommisjon som skal gjennomføre en ti dager lang «hasterevisjon» av valgresultatet i «omstridte delstater». De elleve erkjenner imidlertid at de trolig ikke vil kunne endre valgresultatet.

Cruz’ erklæring kommer etter at Josh Hawley fra Missouri ble den første republikanske senatoren til å trosse McConnell.

En republikaner i Representantenes hus, Louie Gohmert, var i desember først ute til å legge fram en plan for å stanse godkjenningen av Biden. Over 100 republikanere i kammeret vil tilsynelatende støtte initiativet, ifølge amerikanske medier.

Trump er den første sittende presidenten på nesten 30 år som taper et gjenvalg. Trump og hans allierte har gått til om lag 50 søksmål for å få endret de offisielle valgresultatene. Nesten alle søksmålene er blitt avvist eller forkastet i rettsapparatet.

Det har fortsatt etter at valgkollegiet spikret Bidens seier i desember, og det eneste som gjenstår er Kongressens formelle godkjenning av opptellingen før en ny president tas i ed.

Det var den republikanske kongressrepresentanten Gohmert og en gruppe republikanske valgmenn fra Arizona som hadde gått til sak. De mente at Pence burde få mulighet til å velge hvilke valgmannsstemmer som skal telles når USAs neste president formelt utpekes av Kongressen.

Flere republikanere har antydet at de er under press fra velgerne hjemme om å vise at de kjemper for Trump i hans grunnløse kamp om å bli værende i Det hvite hus.

Dessuten spekuleres det på om både Cruz, Hawley og Pence vurderer å stille til presidentvalg i 2024.

Visepresident Mike Pence har en seremoniell rolle som leder for onsdagens fellesseanse i Kongressen og er under økende press fra Trump-allierte.

Det faktum at Trump nekter å erkjenne nederlaget og forsøket på å undergrave velgerne, har skapt dyp splittelse blant Republikanerne.

Påstandene om omfattende fusk er nemlig avvist både av USAs justisminister, landets nasjonale valgkommisjon, utenlandske valgobservatører og delstatsmyndighetene. Trump har ikke lagt fram beviser for påstandene.

Trump har også tapt to søksmål i USAs høyesterett. Likevel har den avtroppende presidenten holdt fram med å presse republikanske folkevalgte til å stadig å fremme de udokumenterte påstandene om fusk.

Visepresident Pence er blitt saksøkt av en gruppe republikanere som mener Pence burde få makt til å omgjøre resultatet. Pence motsatte seg dette. Det gjorde også en føderal dommer utnevnt av Trump, som avviste søksmålet i Texas første nyttårsdag. Også anken ble forkastet.

Onsdag vil Pences opptreden bli fulgt med argusøye under det som vanligvis er en formalitet i Kongressen. Mens de folkevalgte samles, er det planlagt støttedemonstrasjoner som den avtroppende presidenten har oppmuntret i hovedstaden.

(©NTB)

Flere nyheter: