Menu
Papirer og gassmasker ble etterlatt i Representantenes hus i Kongressen onsdag. Representantene måtte evakuere etter at en voldelig mobb tok seg inn. Foto: J. Scott Applewhite, AP / NTB

Representantenes hus kan komme til å stemme over riksrett mot Trump neste uke

Representantenes hus kan komme til å stemme over riksrett mot president Donald Trump så tidlig som midten av neste uke, ifølge representanten Katherine Clark.

Av NTB | 08.01.2021 15:53:22

Politikk: Dersom visepresident Mike Pence og resten av ministrene ikke bruker det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump, vil Representantenes hus raskt starte prosessen om riksrett, sier Clark ifølge CNN.

– Donald Trump må fjernes fra embetet. Og vi kommer til å fortsette med alle verktøy vi har for å sørge for at det skjer for å beskytte demokratiet vårt, sier Clark.

Det 25. grunnlovstillegget åpner for at visepresidenten og halve regjeringen kan varsle Kongressen om at presidenten er uegnet, som fører til at visepresidenten overtar makten. Men det er svært usannsynlig at Pence vil gjøre dette nå, ifølge en kilde nær presidenten som CNN har snakket med. Pence har ikke sagt noe offentlig om muligheten for å bruke grunnlovstillegget til tross for massivt press.

To ministere, samferdselsminister Elaine Chao og utdanningsminister Betsy DeVos, har sagt opp som følge av Trumps rolle i å oppildne stormingen av Kongressen. Det gjør at det kan bli vanskeligere å få det nødvendige flertallet.

Speaker Nancy Pelosi og hennes medhjelpere i ledelsen i Kongressen snakket sammen torsdag om å avholde en rask riksrettsavstemming. Den overveldende holdningen var at man skulle fortsette prosessen, ifølge flere av CNNs kilder.

Selv om enkelte mente det var å gå for langt, og at det ville vende Trump-tilhengere enda mer mot Demokratene, var de fleste toppdemokratene, inkludert Pelosi, enige om at Trump må holdes ansvarlig for sine handlinger.

Representanten James Clyburn bekrefter også at det har vært samtaler blant demokratene i Representantenes hus om å fortsette prosessen.

Selv om riksrettsprosessen startes opp igjen, er det langt fra sikkert at Trump blir felt denne gangen heller.

(©NTB)

Flere nyheter: