Menu
Skuespiller Renate Reinsve er invitert inn i Oscar-akademiet. Foto: Heiko Junge / NTB

Renate Reinsve og flere norske filmfolk blir medlemmer av Oscar-akademiet

Flere norske skuespillere og filmfolk er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet, noe som gjør at de kan stemme på hvem som skal få Oscar-priser.

Av NTB | 28.06.2022 22:16:13

Kultur og underholdning: Oscar-prisene er regnet som en av de mest prestisjetunge filmprisene. Skuespiller Renate Reinsve, som fikk internasjonal oppmerksomhet for sin rolle i Oscar-nominerte «Verdens verste menneske» er blant dem som er invitert inn.

– Jeg er så stolt over å bli invitert inn i filmakademiet, skriver Reinsve på Instagram.

Også den samiske filmdirektøren Anna Lajla Utsi, castingdirektøren Yngvill Kolset Haga og filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen er invitert inn, skriver Oscar-akademiet i en pressemelding.

Reinsve ble et stort navn i USA da «Verdens verste menneske» ble satt opp på en lang rekke kinoer i forkant av Oscar-utdelingen. Filmen ble nominert i kategorien beste internasjonale film, men kom til kort på prisutdelingen i mars.

–Jeg er veldig glad og veldig stolt. Dette er et fantastisk manus og et prosjekt jeg gleder meg utrolig mye til. Fantastisk å få jobbe med Joe Talbot, Lily-Rose Depp, Hoyeon og A24, sa Reinsve til VG i april om prosjektet.

Utsi er direktør for International Sami Film Institute, som gir støtte til samiske filmskapere. Hennes første fjobb i filmbransjen var som koordinator for filmen «Bázo» i 2003. Hun sa i et intervju med Screendaily i fjor at filminteressen ble vekket da «Veiviseren» kom på kino i 1987.

– Det var første gangen vi så vårt folk og hørte vårt språk på kinolerretet. Etter hundre år i stillhet var dette så kraftig og symbolsk, sa Utsi.

Brandt Grøvlen har på sin side blant annet jobbet med den Oscar-vinnende danske filmen «Et glas til». Han var hovedfotograf på filmen, som vant i kategorien beste internasjonale film.

– Jeg tenker aldri på priser, billettsalg eller målt suksess når jeg jobber med en film. Da er fokus kun på å jobbe for at filmen blir så bra som mulig. Det er umulig å spå om det man gjør er noe som folk kommer til å like eller ikke, man kan kun følge sin egen og regissørens smak, sa filmfotografen til NTB før Oscar-utdelingen i 2021.

Siden den gang har Reinsve vært mye i USA, der hun skal lage filmen «The Governesses», som er regissert av Joe Talbot. Reinsve spiller mot blant annet Lily-Rose Depp og Hoyeon Jung, kjent fra «Squid Game».

Kolset Haga var castingdirektør på «Verdens verste menneske» og har også vært involvert i filmer som «Thelma», «Nordsjøen» og «Kommandør Treholt og Ninjatroppen».

Flere nyheter: