Menu
Magnus Carlsen er svært nær en ny sammenlagttriumf i storturneringen i Nederland, som han har vunnet sju ganger tidligere. Foto: Carina Johansen / NTB

Remis for Magnus Carlsen – snublende nær turneringsseier etter Dubov-smitte

Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

Av NTB | 28.01.2022 19:22:28

medisin og helse: Slår han Fabiano Caruana lørdag, kan ingen ta fra ham turneringsseieren. Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakhriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

– Det er ikke noe gøy å få poeng på den måten, jeg vil mye heller spille. Det gir en bismak, sa Carlsen til TV 2 etter en dag ved brettet han ikke var storfornøyd med.

– Jeg tenker mer på egen prestasjon enn på ting rundt som jeg ikke kan kontrollere. Det har vært en god turnering, men jeg er ikke helt fornøyd med prestasjonen min i dag. Jeg får prøve å spille bedre i morgen og se hvordan det går.

Carlsen kan avgjøre lørdag ved å få minst remis mot Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko.

– Det har vært klart for oss alle at tester du positivt så er du ute. Slike ting blir aldri 100 prosent rettferdig, og det er synd for turneringen, men det er ikke så mye turneringsledelsen kunne gjort annerledes, sa Carlsen til TV 2 om det.

Han var derimot kritisk til både Dubov, Giri og turneringsledelsen for hvordan situasjonen ble håndtert da en nærkontakt av russeren testet positivt. Han mener partiet kunne vært spilt om alle hadde vist litt større fleksibilitet.

Carlsen hadde tidsmessig et overtak i partiet mot Vidit gjennom mye av ettermiddagen, men han greide aldri å spille seg til et avgjørende overtak på brettet. Etter 51 trekk endte det med remis.

– Det var litt synd. Jeg var ikke veldig misfornøyd med åpningen, men jeg regnet litt feil, og så baserte jeg hele spillopplegget mitt på den feilen. Jeg måtte finne en ordentlig reserveløsning, og det greide jeg til en viss grad. Jeg greide iallfall å holde partiet i gang en stund, sa han.

Dubovs positive prøve var det store samtaleemnet fredag. Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

Giri falt ut av seierskampen i Wijk aan Zee fredag ved å tape for sin nederlandske landsmann Jorden van Foreest, som er tittelforsvarer i turneringen.

(©NTB)

Flere nyheter: