Menu
Røyk stiger opp fra en brann i East Gippsland i den australske delstaten Victoria torsdag. Ekstrem varme og tørke er viktige årsaker til de store brannene i Australia de siste månedene. Foto: DELWP Gippland / AP / NTB scanpix

Rekordvarmt og rekordtørt i Australia i 2019

2019 var det varmeste og tørreste året som noen gang er målt i Australia, hvor skogbranner har svidd av enorme områder.

Av NTB | 02.01.2020 11:09:35

Ulykker og naturkatastrofer: Rekordene bekreftes av landets meteorologiske institutt BOM, ifølge den australske kringkasteren ABC.

Gjennomsnittstemperaturen i Australia i fjor var den høyeste siden målingene begynte. Samtidig var den gjennomsnittlige nedbøren den laveste som noen gang er målt.

Ekstrem varme og tørke er viktige årsaker til de store brannene som har rast i flere australske delstater de siste månedene. Brannene beskrives som de verste i landets historie, og de har svidd av områder som til sammen er nesten like store som Kroatia.

Minst 18 mennesker har mistet livet, hundrevis av boliger er rasert og tett befolkede områder har i perioder vært dekket av helseskadelig røyk.

I desember ble rekorden for Australias høyeste gjennomsnittlige makstemperatur slått. Dagen etter ble rekorden slått igjen, da snittemperaturen over hele kontinentet var 41,9 grader.

Over store deler av verden settes varmerekorder oftere enn før som følge av den globale oppvarmingen. I Australia er det gradvis blitt varmere siden 1960-tallet.

(©NTB)

Flere nyheter: