Menu
Ansatte i Saudi Aramco og journalister ved et gassanlegg i Hawiyah i Saudi-Arabia i fjor sommer. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Rekordresultat for Saudi-Arabias oljegigant

Saudi Aramco, verdens største produsent av olje, fikk et rekordstort overskudd på over 460 milliarder kroner i andre kvartal.

Av NTB | 14.08.2022 09:10:41

Økonomi og næringsliv: Overskuddet på 48,4 milliarder dollar er nesten dobbelt så stort som i den tilsvarende perioden i fjor. Det er andre kvartal på rad at den statlige saudiarabiske oljegiganten får et rekordstort resultat.

Bakgrunnen er Russlands krig i Ukraina og gjenåpningen etter pandemien, som har presset opp oljeprisen og ført til rekordresultater også for flere andre oljeselskaper.

Både Exxon Mobil, Chevron og Shell tjente rekordmye penger i andre kvartal. Norske Equinor fikk et justert driftsresultat på 18 milliarder dollar i første kvartal, noe som også var ny rekord.

Pengene som disse selskapene håver inn, kan imidlertid ikke måle seg med overskuddet til den saudiarabiske giganten. Saudi Aramco er et av verdens største selskaper og har en høyere daglig oljeproduksjon enn noe annet oljeselskap.

Tidligere i år var Saudi Aramco i en periode verdens mest verdifulle selskap etter å ha gått forbi Apple. Bakgrunnen var at oljeprisen var høy, mens tek-aksjer på dette tidspunktet var på vei nedover på børsen.

Saudi Aramco er også selskapet som har bidratt mest til verdens utslipp av klimagasser fra midten av 1960-tallet og fram til i dag, ifølge The Guardian.

Nesten alle aksjene i Saudi Aramco er eid av Saudi-Arabia, som styres som et eneveldig islamsk kongedømme. I realiteten er det kronprins Mohammed bin Salman som i stor grad kontrollerer landets regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: