Menu
Akerselva sykehjem i Mor Gohjertas vei i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Rekordmye koronasmitte på sykehjemmene i Oslo – frykter mutert virus

Det er flere store smitteutbrudd på sykehjem og helsehus i Oslo, og mer smitte enn det har vært siden pandemien startet. Rundt 150 personer er smittet.

Av NTB | 23.01.2021 20:23:05

Medisin og helse: Fredag var det 81 smittede ansatte og 28 smittede beboere ved sykehjemmene og helsehusene i Oslo. Lørdag ble det registrert 40 nye smittetilfeller i tillegg til disse. Ifølge sykehjemsetaten er smittepresset nå sterkere enn noensinne.

– I begynnelsen av januar så vi eksempler på at smitten spredte seg raskere inne på sykehjemmene enn tidligere i pandemien, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Det er sendt flere prøver til analyse for å avgjøre om det er den britiske koronavarianten som er i omløp på sykehjemmene. Det har ikke kommet svar på disse analysene.

– Vi tar høyde for at vi kan ha fått den muterte versjonen inn på sykehjemmene, sier samfunnskontakt ved sykehjemsetaten i Oslo kommune, Henrik Mevold, til Avisa Oslo.

– Smittespredningen er nå såpass mye høyere og kraftigere at vi antar at det er det muterte viruset. Det er en annen type enn det viruset vi har fått før og hatt kontroll på, sier Jagmann.

Det skal granskes om det britiske viruset er i omløp på Solvang helsehus og Uranienborghjemmet. På Solvang har 23 medarbeidere testet positivt i løpet av de siste dagene, mens seks pasienter på korttidsopphold også har fått påvist smitte.

På Uranienborghjemmet er til sammen 55 medarbeidere og beboere smittet. Rundt halvparten av disse er fortsatt syke.

– Det er satt inn ekstra ressurser på renhold, og alle medarbeidere med pasientkontakt bruker både munnbind og visir, legger han til.

Det er innført besøksforbud fram til 31. januar, men det gjøres unntak for besøk til beboere som er i siste fase av livet. Alle besøkende må vise negativ test.

75 ansatte som bor i Nordre Follo, har fått beskjed om å holde seg hjemme til 31. januar.

Jagmann sier til NRK at tempoet i smittespredningen antyder at det er det muterte viruset.

– Vi tester alle medarbeidere og alle beboere i flere runder for å avdekke all smitte når vi får en uoversiktlig smittesituasjon. Det settes inn mye ressurser på smittesporing, og alle nærkontakter blir sendt i karantene for å unngå spredning, sier Jagmann.

(©NTB)

Flere nyheter: