Menu
Tallet for uken fram til sist lørdag er mer enn ti ganger så høyt som uken før. President Donald Trump skylder på Kina. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Rekordmange nye arbeidsledige i USA

Nesten 3,3 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetspenger for første gang forrige uke. Det er fire ganger flere enn den gamle rekorden fra 1982.

Av NTB | 26.03.2020 19:55:32

Arbeidsliv: Det sesongjusterte tallet viser hvor mange som søkte forrige uke og som ikke hadde søkt uken før, i praksis vil det stort sett si folk som nylig har mistet jobben.

Tallet for uken fram til sist lørdag er mer enn ti ganger så høyt som uken før, da 282.000 søkte om dagpenger. I oktober 1982 var tallet 695.000, opplyser arbeidsdepartementet.

Den voldsomme økningen kommer samtidig med at ikke-nødvendige virksomheter har stengt over hele landet, mens titalls millioner har fått beskjed om å holde seg hjemme.

At 3 millioner nye amerikanere nå søker om dagpenger, tyder på svært mange oppsigelser forrige uke. Det er ventet at langt flere vil miste jobben, etter hvert som landet går dypere inn i en nedgangsperiode.

Serveringssteder, hoteller, kinoer, teatre og flyselskaper har sett inntektene fordufte. Bilfabrikker er stengt grunnet sviktende salg. Samtidig fortsetter de faste utgiftene å løpe, og mange bedrifter kutter i staben for å spare.

Noen økonomer tror den samlede ledigheten kan bli på opp mot 31 prosent i mai, den høyeste siden 1930-årene. Inntil nylig var den på beskjedne 3,5 prosent, det laveste nivået på et halvt århundre.

(©NTB)

Flere nyheter: