Menu
Koronapandemien har krevd rekordmange liv i India det siste døgnet, landets sykehus er overfylte og mangelen på oksygen er kritisk. Foto: AP / NTB

Rekordmange koronadødsfall i India

India satte søndag nok en dyster rekord med 3.689 registrerte koronadødsfall det siste døgnet.

Av NTB | 02.05.2021 09:54:36

Medisin og helse: Det er fjerde dag på rad at India melder om over 3.000 koronarelaterte dødsfall, og pandemien har til nå krevd minst 215.542 liv i landet.

Mørketallene antas imidlertid å være store, og mange dødsfall blir trolig ikke fanget opp av myndighetene.

19,5 millioner indere har til nå fått påvist koronasmitte, 392.488 bare det siste døgnet.

Landets sykehus er overfylte med koronapasienter, og mange sliter med kritisk mangel på oksygen.

Ifølge avisen Times of India døde 34 pasienter på sykehus i hovedstaden New Delhi og i delstatene Andhra Pradesh og Haryana lørdag som følge av mangel på oksygen.

Søndag ankom flylaster både fra Tyskland og Frankrike, og andre land har også lovet å bidra.

– Verden blir ikke et trygt sted før vi alle er trygge. Derfor haster det, sa Frankrikes ambassadør i India, Emmanuel Lenain, da han tok imot den franske forsendelsen.

Smittespredningen har tidligere vært konsentrert om de største byene, men skyter nå også fart utover landsbygda i India. Der er helsevesenet enda dårligere utbygd og ute av stand til å takle utfordringene.

I et land med stor fattigdom dør mange trolig av covid-19 uten å ha fått påvist smitte.

Opptil 600 millioner indere er dermed lovet vaksine, men myndighetene har store problemer med å oppfylle løftet.

Både i New Delhi og mange delstater meldes det om mangel på vaksine, og myndighetene får kritikk for å ha eksportert millioner av doser til andre land.

Hjelp fra omverdenen begynner å strømme til, blant annet utstyr for å produsere oksygen, pustemaskiner og annet medisinsk utstyr.

Hovedstaden New Delhi forlenget søndag nedstengningen med en uke, mens delstaten Odisha øst i landet ble den siste til å stenge ned.

Selv om tallene å smittede og døde er dramatiske, er det trolig også store mørketall, noe overfylte krematorier og gravlunder er tydelige tegn på.

Lørdag åpnet myndighetene offisielt for vaksinering av alle over 18 år etter at det kun er helsearbeidere i «frontlinjen», de over 45 år og de med underliggende sykdom som til nå har fått tilbud om vaksine.

(©NTB)

Flere nyheter: