reklame for Utvik Autoservice
Menu
Erik (49) fikk stamcellebehandling på et sykehus i Moskva. Foto: Privat

Reiste til Moskva for å bli frisk

Erik Hundhammer (49) fra Tysvær har siden 2010 hatt sykdommen Multippel sklerose (MS). I februar i år reiste han til Moskva for å få behandling.

Av Daniel DeNiazi | 20.11.2020 15:09:32

Helse: Hundhammer er opprinnelig fra Ølen, men flyttet til Tysvær i 2009.

Ett år etter at han og hans familie hadde flyttet fikk han påvist MS. Det er en sykdom der immunforsvaret angriper hjerne eller ryggmarg. Det medfører ødeleggelse av isolasjonslaget rundt nervetrådene i hjernen og i ryggmargen.

– Min største drøm var å bli frisk, som kunne delta som en familiefar som alle andre. Etterhvert kjente jeg at kroppen ikke var i stand til noe. Jeg ble fort utslitt og hadde mye smerter. Det gjorde noe med meg som person, men ikke minst for familien. Livet snudde opp-ned da jeg fikk vite at jeg hadde MS.

Tysværbuen har vært med i TV-programmet “Håpets Marked” som går på NRK. Et program som går ut på å snakke med pasienter som er på jakt etter en behandling i utlandet, fordi Norge ikke har de ressursene som kanskje gjør dem helt friske. I Norge er ikke stamcelletransplantasjon en godkjent behandling.

I Norge får pasienter med MS kun tilbud om «bremsemedisiner». Erik har brukt diverse bremsemedisiner siden 2010, og ingen av de har stoppet hans sykdom. I tillegg har de fleste medført mange bivirkninger for han. Staten har betalt 200.000 kr pr år, for bare Erik sine medisiner.

Det er svært kostbart for staten, med mange år med «bremsemedisin» for hver enkelt MS pasient.

Foto: Privat

Mange norske nevrologer har gått ut og frarådet nordmenn om å reise utenlands, fordi de mener det er for farlig å ta slike behandlinger når immunforsvaret blir såpass redusert. Det forskes på nettopp denne behandlingen på Haukeland i dag, men Norge har behov for mange år til med forskning før det eventuelt kan godkjennes.

I en tidligere studie har stamcellebehandling vist at sykdommen stoppes i iallefall fem år, hos halvparten av pasientene som tar slike behandlinger. I Sverige er stamcelletransplantasjon tatt i bruk som en standard behandling for flere år siden.

– Jeg risikerte livet mitt på å bli frisk, men jeg gjorde fordi jeg ville komme tilbake til der jeg var. Immunforsvaret var på null, og det var en tøff reise jeg gikk gjennom.

I TV-programmet får vi et innsyn på hvordan pasienter ved en klinikk i Moskva får behandlingen.

Denne behandlingen betalte Erik 500.000 kr for i Moskva. Det går ut på å hente ut egne stamceller, og fryse dem ned. Etter intensiv cellegift tilbakeføres stamcellene i kroppen. Immunforsvaret må selv begynne å bygge seg opp på ny. Tanken med dette er at det nye immunforsvaret ikke lengre vil angripe hjernen og ryggmargen.

– Jeg var i isolasjon i 10 dager etter jeg fikk stamcellene tilbake. Under isolatperioden fikk jeg påvist influensa. Heldigvis kom jeg meg gjennom influsensa, og det nye immunforsvaret mitt klarte å bygge seg opp. Da jeg skulle reise hjem hadde koronapandemien truffet, og det gjorde det enda mer skummelt i tiden som fulgte.

Sykdommen gikk utover jobb og rutiner.

– Det var veldig tøft. Jeg slet med daglig hodepine og var kronisk trøtt. Jeg klarte nesten ingenting, og det gjorde at det gikk utover familie og venner. Etter behandlingen har jeg ikke hatt hodepine eller vært trøtt, som jeg tidligere har vært. Det føles godt. Da er det bare å håpe på at det vedvarer. Nå bruker jeg ingen medisiner. Det er nå jeg vil være tilstede for min familie, og kunne ikke ventet i 10-20 år til det kanskje blir godkjent i Norge. Da ville sykdommen allerede ha ødelagt meg helt.

Her kan du se hele TV-programmet

Flere nyheter: