Menu
Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, sier at årets fredspris ikke er ment som en spark til president Vladimir Putin. Foto: Heiko Junge / NTB

Reiss-Andersen: Fredsprisen er ikke rettet mot Vladimir Putin

Lederen for Nobelkomiteen sier at tildelingen av årets fredspris til menneskerettighetsaktivister ikke er rettet mot Russlands president Vladimir Putin.

Av NTB | 07.10.2022 11:51:11

Kuriosa og kjendiser: – Denne prisen er ikke rettet mot president Putin, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på spørsmål fra NTB.

Russlands president fyller fredag 70 år, samme dag som det ble offentliggjort at belarusiske Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022.

– Prisen har ikke noe å gjøre med bursdagen hans eller ham, annet enn at hans regjering og regjeringen i Belarus representerer autoritære styresmakter som undertrykker menneskerettighetsaktivister. Og oppmerksomheten som Putin har pådratt seg, som er relevant i denne sammenhengen, er måten sivilsamfunn og menneskerettighetsforkjempere blir undertrykt på. Det er det vi vil få fram med denne prisen, sier Reiss-Andersen.

– Vi gir alltid en pris for noe og til noen, og ikke mot noen, sier hun.

Reiss-Andersen erkjenner også at det er en fare for at de som blir tildelt fredsprisen, kan risikere mer undertrykkelse.

– Dette er et dilemma som Nobelkomiteen ofte står overfor, og vi tar alltid dette med i vurderingen, sier hun.

– Men vi mener også at individene i disse organisasjonene har valgt å ta en risiko, betale en høy pris og vise mot for å kjempe for det de tror på. Vi er selvfølgelig spesielt bekymret for Ales Bjaljatski som sitter fengslet under svært harde forhold i et fengsel i Belarus. Vi ber om at denne prisen ikke vil påvirke ham negativt, men vi håper den vil øke hans moralske styrke.

Flere nyheter: