Menu
I den italienske nasjonalforsamlingen ble det lørdag holdt en ny avstemning i et forsøk på å utpeke en ny president. Foto: Remo Casilli / Pool / AP / NTB

Regjeringspartiene i Italia ber Mattarella fortsette som president

Nasjonalforsamlingen i Italia har ikke klart å bli enig om en ny president. I stedet blir sittende president Sergio Mattarella (80) bedt om å fortsette.

Av NTB | 29.01.2022 15:22:04

politikk: Statsminister Mario Draghi har allerede snakket med Matterella og oppfordret ham til å bli sittende, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Partiene i landets koalisjonsregjering skal være enige om at det beste for Italia er at Mattarella blir sittende.

– Italienerne fortjener ikke flere dager med forvirring, sier Matteo Salvini, leder for det høyrepopulistiske partiet Ligaen.

Han ber Matterella om å ofre seg av hensyn til landet.

En sjuende avstemning ble holdt lørdag. Flere av partilederne varslet i forkant at deres representanter ville stemme blankt eller avstå. Likevel fikk Mattarella nesten 400 stemmer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å bli gjenvalgt vil han trenge minst 505 stemmer i en åttende avstemning som skal begynne i løpet av ettermiddagen.

For en drøy uke siden ble Draghi (74) og tidligere statsminister Silvio Berlusconi (85) regnet som favoritter til å etterfølge Mattarella. Deretter trakk Berlusconi sitt kandidatur, og heller ikke Draghi har fått den nødvendige oppslutningen.

Presidenten blir valgt av parlamentet i en hemmelig avstemning som strekker seg over flere dager, og som involverer mer enn 1.000 parlamentsmedlemmer, senatorer og regionale representanter.

Italias valgsystem er notorisk ustabilt og landet har hatt en rekke forskjellige regjeringer siden andre verdenskrig. I løpet av Sergio Mattarellas sju år lange presidentperiode, har det vært hele fem ulike regjeringer i Italia.

Den italienske nasjonalforsamlingen har i nesten en uke forsøkt å bli enige om en ny president. Så langt har det ikke vært mulig å finne en kompromisskandidat med tilstrekkelig oppslutning.

80 år gamle Mattarella har gitt klar beskjed om at han ikke ønsker en ny periode på sju år. Men nå blir han altså bedt om å ombestemme seg, noe som bekreftes av TV-stasjonen RaiNews24. De melder at Draghi har kontaktet andre politiske ledere og bedt dem slutte opp om Mattarella.

Italias presidentskap er i hovedsak seremoniell, men statsoverhodet har betydelig makt under politiske kriser og kan blant annet oppløse parlamentet, velge ny statsminister eller nekte å gi regjeringsmandat til ustabile koalisjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: