Menu
Lørdag slapp statsminister Jonas Gahr Støre «gladmeldingen» om at staten tar halvparten av strømregningen din frem til mars. Foto: Annika Byrde / NTB

– Regjeringens strømpakke hjelper lite

Først fra neste strømregning vil husholdningen din få et fratrekk på regningen, og det blir ikke mye. For en typisk norsk familie kan det i beste fall være snakk om en reduksjon på 1000 kroner.

Av Egil M Solberg | 12.12.2021 22:24:50

Strømpriser: Staten tar halvparten av strømregningen din frem til mars. Vel å merke for forbruket som overstiger en spotpris på 70 øre per kilowattime. Nettleien og andre avgifter betaler du som vanlig, skriver Bergensavisen.

– Hjelpepakken til strømkundene hjelper ikke så mye. Hvor stor del av den totale strømregningen som staten betaler er avhengig av hvor høy strømprisen blir, sier forsker Johannes Idsø ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

For en familie i en enebolig med et forbruk på 27.000 kilowattimer i året, vil få et avslag på rundt 1000 kroner.

Høye strømpriser i mange år

Det vil ta mange år å øke produksjonskapasiteten. Via kablene og Acer-avtalen er vi bundet til kraftmarkedet i Europa.

– Produsentene i Norge selger strømmen på kraftbørsen NordPool og strømmen flyter dit hvor prisen er høyest, svarer Johannes Idsø til avisa.

Tiltaket koster staten cirka fem milliarder kroner. Ifølge organisasjonen Energi Norge ventes staten å tjene rundt 11 milliarder mer enn normalt på de ekstraordinært høye strømprisene i år. Dette i form av skatt, avgift og utbytte fra kraftselskapene.

Støre og hans regjering vil imidlertid beholde størsteparten av gevinsten.

Kommunene vil ikke dele

Politikerne på Haugalandet vil ikke dele det som kan bli historiens høyeste kraftgevinst med innbyggerne.

– Vi må avvente og se hva regjeringen gjør, sa Tor Inge Eidesen i SP-Haugesund til Radio Haugaland før helgen.

Han er uenig med sin partikollega Tor Inge Vormedal som sammen med Haugesund-Høyre ville ta ut utbytte fra kraftselskapet og betale ut til innbyggerne før jul.

Sirdal kommune dele ut 3000 kroner til alle innbyggerne og Valle deler ut 2300 kroner til hver husstand.

Flere nyheter: