Regjeringens håndtering av koronapandemien under lupen i Stortinget
Avgåtte og sittende helsetopper står i kø når regjeringens håndtering av koronapandemien skal under lupen i kontrollkomiteen på Stortinget.
Politikk: – Koronapandemien var en krise som endevendte samfunnet. Derfor skulle det bare mangle at ikke Stortinget også setter av tid til å se tilbake på hvordan de ulike deler av regjeringsapparatet håndterte pandemien, sier Grunde Almeland (V) til NTB.
Mandag holder kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget en bred høring om regjeringen redegjørelse for sin håndtering av pandemien.
– Det kan bli et gjensyn med en tid som de fleste kanskje ikke vil tenke på, men jeg tror det er viktig at vi tillater oss selv å gå en runde til med dette som var en av de største krisene det moderne Norge har opplevd, sier Audun Lysbakken (SV) til NTB.
Tidligere direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og avgått helseminister Bent Høie (H) vil møte sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og ny direktør Guri Rørtveit i Folkehelseinstituttet. Det samme vil tidligere utvalgsleder Øystein Olsen, barneombud Mina Gerhardsen og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Utvalget som gransket håndteringen av pandemien, under ledelse av tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen, slo fast at det særlig var barn, unge og eldre som ble hardt rammet av de inngripende tiltakene mot koronasmitte.
Også barneombudet sa det ikke hadde vært tvil om at det var barna som måtte tåle de største byrden.
– Selv representerer jeg jo et parti som hadde betydelig ansvar under første del av koronapandemien. Men jeg mener like fullt det er viktig å fokusere på de klare læringspunktene som blant annet kommisjonsrapportene peker på, sier Almeland fra Venstre.
De to partiene fikk en samlet kontrollkomité med seg i kravet om at regjeringen måtte redegjøre for måten de hadde håndtert pandemien på.
Daværende helseminister Ingvild Kjerkol erkjente foran Stortinget i april på vegne av regjeringen, at barn og sårbare grupper ble for hardt rammet av koronatiltakene. Det var presidentskapet som svarte med å sende saken til behandling hos kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Hele Norge ble satt i en beredskap ingen hadde opplevd siden andre verdenskrig da koronaviruset spredte seg rundt i landet våren 2020 og videre inn i året etter.
Folk ble beordret til jobbe hjemmefra, begrense reiser og unngå møter med andre. Skoler, organisert fritidsaktiviteter og idrett ble stengt helt ned for å ta ned smittespredningen slik at ikke helsevesenet skulle bli satt ut av spill.
– De fleste er nok enige at pandemien ble godt håndtert. Vi avverget den store helsekrisen, men komiteen tenker at det likevel er veldig viktig å lære av de menneskerettslige sidene av dette. Et sentral spørsmål er om noe knyttet til tiltakene kunne vært annerledes, sier Lysbakken.
– Vi skal ikke gjøre dette for å ta noen tre-fire år etter, men for å bidra til at vi er bedre rustet neste gang en pandemi rammer oss, legger han til.
Både den sittende regjeringen og den foregående borgerlige, med Erna Solberg som statsminister og Bent Høie som helseminister, måtte håndtere utfordringene pandemien førte med seg.
Lysbakken er saksordfører for gjennomgangen, og det er SV som sammen med Venstre har tatt initiativ til saken.
– Vi vet at konsekvensene for særlig barn og unge var store, også i tiden etter pandemien. Det mener jeg særlig vi trenger en debatt om, sier Almeland.
(©NTB)