Menu
Kommunene Gamvik og Lebesby har bedt NVE om å behandle flere nye vindkraftprosjekter. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Regjeringen vil satse på vindkraft i kommunene

I dag startet Motvindfestivalen i Haugesund med demonstrasjoner utenfor Festiviteten der EnergiRike-konferansen holdes. Samtidig kom Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) med en «brannfakkel».

Av Egil M Solberg | 09.08.2022 14:43:28

Vindkraft: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) avfeier strøm-kritikken fra opposisjonen. Han vil heller fokusere på utbygging av ny energi.

– Energiens dilemma er at ingen vil ha vindkraft til land, ingen vil ha vindkraft til havs, ingen vil ha ny vannkraft og ingen vil ha nettkabler, men alle vil ha billig strøm, sier han frustrert ifølge VG.

Nå ber han kommunene om å tilrettelegge for å bygge ut mest mulig vindkraft.

Tirsdag og onsdag arrangeres Motvindfestivalen i Haugesund. Demonstrantene mot vindkraft har lagt opp til et tett program, skriver Haugesunds avis.

Demonstrasjonen skjer parallelt med EnergiRike-konferansen i Festiviteten, skriver avisa.

Ingen strømstøtte på en stund

Han opplyser også at det kan ta flere uker og måneder før en eventuell støtteordning for næringslivet kan være på plass, og da er det bare spesielt utsatte virksomheter med høy strømregning som skal avhjelpes.

Står fast ved elektrifisering av sokkelen

Olje- og energiministeren kunne i dag også opplyse at regjeringen står fast på at de ønsker å elektrifisere norsk sokkel.

Fornybarbransjens organisasjon Norwea har tidligere beregnet et totalt behov på rundt 15 TWh for å fullføre planene. Dette er det samme som 10 prosent av Norges samlede kraftforbruk i 2021. Og det er omtrent like mye som hele vindkraftproduksjonen her i landet, melder E24.

Elektrifiseringen vil dermed i betydelig grad legge press på kraftproduksjonen her i landet og kunne medføre vedvarende høye strømpriser, spesielt på Vestlandet hvor strømprisene allerede er høye på grunn av kraftkablene til utlandet.

Elektrifiseringen gjør at det norske klimaregnskapet vil se bedre ut. Gassen i gasskraftverkene brennes da i Tyskland og England istedenfor på Norsk sokkel. Det har således ingen klimaeffekt.

De enorme kostnadene dette påfører forbrukerne av strøm har opprørt mange.

Flere nyheter: