Menu
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen vil ikke hente hjem IS-kvinner

I utgangspunktet vil ikke den nye regjeringen hente hjem folk som drar ut som fremmedkrigere, opplyser utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Av NTB | 18.10.2021 14:24:12

Krig og konflikter: – Som en generell grunnholdning så henter vi ikke hjem de som har reist ut som fremmedkrigere. Alle har jo rett til å be om konsulær bistand, men jeg kan ikke kommentere situasjonen ut over det, sier den ferske utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

Huitfeldt understreker at alle har rett på individuell behandling dersom de ber om konsulær bistand.

– Vi er selvfølgelig veldig bekymret for barna. Vi følger situasjonen nøye, svarer Huitfeldt.

– Norge har en klar moralsk og juridisk forpliktelse til å hente hjem barna sammen med mødrene sine, slik at barna kan få den oppfølgingen de har behov for, samtidig som at mødrene blir straffeforfulgt her, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Hun mener barna straffes for foreldrenes valg.

– De lever under det FN har beskrevet som torturlignende forhold. Vi har sett flere land hente hjem barn med mødre av hensyn til barnas rettigheter og risikoen for at barna blir radikalisert.

Mandag fortalte kanalen at terrorsiktede Aisha Shazadi Kausar setter sin lit til at en ny regjering vil hente henne og sønnen fra Syria til Norge. Kausar er en av to norske IS-kvinner som formelt har bedt om bistand til å komme hjem.

Redd Barna er skuffet over uttalelsen fra Huitfeldt og mener det er et svik mot barna dersom de ikke hentes hjem til Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: