reklame for smiaa
Menu
Fredag skal statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner legge fram en modell for lønnstilskudd for å få permitterte tilbake på jobb. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Lønnstilskudd for å ta tilbake permitterte

Ved å innføre lønnstilskudd ønsker regjeringen å belønne private bedrifter som tar tilbake permitterte, melder Dagens Næringsliv.

Av NTB | 28.05.2020 18:02:52

Politikk: – Noe av det viktigste vi kan gjøre nå, er å få ned køen av arbeidsledige og permitterte. Å komme raskt tilbake i jobb betyr mye for den det gjelder og er avgjørende for norsk økonomi fremover, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om det nye tilskuddet. Modellen legges fram fredag.

Bedrifter med et omsetningsfall på minst 30 prosent får støtte på 15.000 kroner per permittert som hentes tilbake. Hvor stort beløpet blir, avhenger av bedriftens omsetningssvikt i støttemåneden. Det gis ikke støtte for omsetningsfall lavere enn 10 prosent.

– Det er viktig å unngå at folk blir stående for lenge utenfor arbeidslivet, for da er det vanskelig å komme inn igjen. Lønnsstøtten skal bidra til at bedrifter tør å ta inn permitterte selv om sommeren er usikker, sier finansministeren.

Det gis støtte for juli og august, og ordningen vil ha en ventet prislapp på 4 milliarder kroner. Både LO og NHO har tatt til orde for lønnstilskudd for å få permitterte raskere tilbake i jobb. Det samme har Arbeiderpartiet.

Også hovedorganisasjonen Virke har ønsket seg en lønnskompensasjon.

– Fire av ti av våre medlemmer sier de har oppgaver som de permitterte kunne gått i gang med, men at de ikke har råd til å ha dem på jobb nå. Derfor håper vi på en god modell fra regjeringen hvor kompensasjon av lønnskostnader og lønnstilskudd blir en del av støtteordningen, uten at arbeidsgiver må bære hele kostnaden, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Søknadsportalen for den nye ordningen åpnes etter planen i løpet av september.

Støtten skal gis til bedrifter som henter tilbake ansatte som var registrert som permittert hos Nav 28. mai når de ansatte er sysselsatt i bedriften per 31. august. De ansatte må tilbake i en minst like høy stillingsbrøk som før permitteringen, og bedriftene får ikke støtte hvis de permitterer ansatte på nytt i ordningens levetid.

Stiftelser og frivillige organisasjoner uten næringsvirksomhet mottar 10.000 kroner i måneden for hver permittert som hentes tilbake.

Flere nyheter: