Menu
Hege Storhaug er én av to som driver det islam- og innvandringsfiendtlige nettstedet Human Rights Service. Nå mister de statsstøtten. Arkivfoto: Fredrik Varfjell / NTB

Regjeringen vil fjerne statsstøtten til HRS

I budsjettet for neste år foreslår den avtroppende regjeringen å fjerne statsstøtten til omstridte og islamkritiske Human Rights Service (HRS).

Av NTB | 22.09.2021 19:52:42

Politikk: Det opplyser Høyre til NTB.

– Det har ikke vært noen prioritet for oss å støtte HRS, og vi foreslo også å fjerne støtten i 2019, sier justispolitisk talsperson Peter Frølich.

Støtten ble imidlertid opprettholdt for å sikre Frps støtte til budsjettet.

– Alle de tre partiene som nå danner flertall, har gått inn for å kutte støtten til HRS. Nå er det på høy tid at vi får det til. Vi skal ikke støtte hets av minoriteter, uttalte SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Så sent som i mars i år behandlet Stortinget et forslag fra Ap om å fjerne støtten. Da stemte alle de borgerlige partiene imot.

– Nå har regjeringen vurdert saken på nytt fordi vi går inn i en ny stortingsperiode. Det er naturlig å avskaffe støtten nå, sier Frølich.

Siden 2005 har organisasjonen mottatt i alt 26,2 millioner statlige kroner, under både røde og blå regjeringer.

– Tidlig satte organisasjonen relevante integreringspolitiske spørsmål på agendaen da få andre gjorde det. Vi er imidlertid mange som har opplevd at organisasjonen har endret seg i en negativ og useriøs retning, sier Frølich.

Fram til 2015 produserte HRS en rekke rapporter om blant annet kjønnslemlestelse, demografiske utfordringer og vold mot kvinner. Men de siste årene har virksomheten vært konsentrert om å skrive blogginnlegg.

– Innimellom tar de opp relevante problemstillinger, men det er det mange som gjør uten millionstøtte fra staten, sier han.

Budsjettlekkasjen kommer to dager etter at de rødgrønne varslet at støtten til HRS vil bli fjernet.

HRS har fått statsstøtte i en årrekke. I 2020 var støtten på 1,8 millioner kroner.

– I Norge kan man heldigvis få statsstøtte selv om man har et annet syn enn politikerne. Og en kontroversiell form er ikke automatisk diskvalifiserende. Men det må samtidig stilles noen grunnleggende krav. HRS oppfyller ikke lenger samme formål som støtten opprinnelig ble gitt for, sier Frølich, som mener HRS opptrer mer som en meningsbærer enn en kunnskapsformidler.

(©NTB)

Flere nyheter: