Menu
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lise Åserud / NTB

Regjeringen skroter arbeidsgiverperiode to

Regjeringen dropper eget forslag om arbeidsgiverperiode to i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Av NTB | 02.05.2021 15:39:57

Politikk: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til Dagens Næringsliv, som først omtalte saken, at de fjerner hele ordningen. Det betyr at arbeidsgiver kan fortsette å permittere uten ny lønnsplikt etter 30 uker.

Som følge av koronakrisen og endringer i permitteringsregelverket, ønsket regjeringen å innføre en arbeidsgiverperiode to for arbeidsgivere som over lengre tid har permittert sine ansatte.

Etter dette kunne arbeidsgiver fortsette permitteringen, og dagpengene ville starte opp igjen.

NHO advarte mot å innføre en arbeidsgiverperiode to i vår, fordi de fryktet det kunne utløse et ras av oppsigelser. Arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom, sier nå til NTB at skrotingen er gode nyheter.

– Dette var veldig gode nyheter fra regjeringen til de bedriftene som fortsatt er hardt rammet av koronakrisen.

Hun sier det er viktig at bedriftene som har vært tvunget til å permittere mange ansatte, ikke går over ende nå, men kan stå klare til å ta folk tilbake i jobb så snart det er mulig.

– Dette kan holde bedriftene flytende til smittesituasjonen tillater at samfunnet åpner, folk kan komme på jobb, og oppsvinget tar fart, sier Melsom.

– Å droppe dette stoppunktet er riktig gitt situasjonen vi står i. En ny periode med lønnsplikt nå ville ikke vært et insentiv til å hente permitterte tilbake til jobb, men en ekstrakostnad for allerede hardt pressede bedrifter, sier Røe Isaksen i en pressemelding.

Fra 1. juni i år skulle arbeidsgivere pålegges å betale lønn i fem dager til ansatte som hadde vært permittert 30 uker. I disse fem dagene opphørte dagpenger fra Nav.

Regjeringen skriver på sine nettsider at arbeidsgiverperiode to ville gitt bedriftene et stoppunkt for å vurdere å ta tilbake permitterte tidligere eller vurdere oppsigelse, men at dette har likevel mindre betydning i en situasjon der mange arbeidsgivere ennå ikke har arbeid å tilby.

(©NTB)

Flere nyheter: