Menu
Statsminister Stefan Löfven (S) vil endre grunnloven for å ha større spillerom under kriser i fredstid. Foto: Jessica Gow / TT / NTB

Regjeringen i Sverige vil endre grunnloven for å takle kriser

Den svenske regjeringen vil undersøke muligheten for grunnlovsendringer får lettere å kunne verne samfunnet mot pandemier og andre kriser i framtida.

Av NTB | 22.12.2020 14:23:17

Kriminalitet og rettsvesen: Statsminister Stefan Löfven sa på en pressekonferanse tirsdag at den svenske grunnloven åpner for en rekke muligheter for å beskytte befolkningen i krig. Men han mener det trengs større spillerom for å iverksette tiltak under kriser i fredstid – som pandemier, terrorangrep eller naturkatastrofer.

En komité skal nedsettes for å vurdere mulige lovendringer. Alle partiene i Riksdagen vil være representert i komiteen.

Komiteens utredning ventes å være ferdig en gang etter det svenske valget i 2022.

– Sverige har mislyktes med å beskytte de eldre, erkjenner statsministeren.

Han peker på at eldreomsorgen har vært underfinansiert i lang tid under skiftende regjeringer. Tydeligere nasjonal styring er nødvendig, ifølge Löfven. En utredning av en ny lov for eldreomsorgen skal igangsettes.

Innenriksminister Mikael Damberg sier det i noen tilfeller kan være aktuelt å la regjeringen vedta midlertidige lover. Damberg tror imidlertid ikke at det vil være nødvendig å gjøre det enklere å innføre unntakstilstand.

I tillegg fastslår regjeringen at det trengs endringer i den svenske eldreomsorgen, som er hardt rammet av koronapandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: