Menu
En mann med munnbind under en begravelse i Nicaraguas hovedstad Managua. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix

Regjeringen i Nicaragua beskyldes for å skjule omfanget av koronaen

Opposisjonen i Nicaragua mener myndighetene forsøker å skjule omfanget av koronautbruddet i landet. Leger advarer om at viruset sprer seg fort.

Av NTB | 18.05.2020 13:48:07

Politikk: Offisielt er det bare registrert 25 smittede og åtte koronadødsfall i det mellomamerikanske landet.

Men det fryktes at de reelle tallene er langt høyere. Epidemiologen Alvaro Ramirez sier Nicaragua er på vei inn i en fase med rask spredning av viruset.

– Vi kommer til å få en kaotisk situasjon, advarer han.

Lungelegen Carlos Quant sier det er stor mangel på koronatester og at mange pasienter med symptomer på covid-19 aldri blir testet.

– Sørgende er nødt til å følge etter pickupene med kistene for å finne ut hvor deres kjære blir gravlagt, heter det i en uttalelse fra koalisjonen.

Også pårørende forteller om svært raske begravelser for personer som dør av uvanlige former for lungebetennelse – uten å bli testet for koronaviruset.

I motsetning til mange andre latinamerikanske land har Nicaragua så langt innført få konkrete tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Skolene er fortsatt åpne, og fotballkamper spilles fortsatt i den nicaraguanske eliteserien.

I likhet med venstreorienterte Ortega har også Brasils sterkt høyreorienterte president Jair Bolsonaro unnlatt å innføre strenge tiltak mot viruset. Bolsonaro mener harde restriksjoner vil være ødeleggende for Brasils økonomi.

Opposisjonspartiene i Nasjonalkoalisjonen anklager regjeringen for å gjennomføre «ekspress-begravelser» for å skjule hvor mange som dør av covid-19. Ofre for sykdommen blir angivelig hentet i pickup-biler uten samtykke fra pårørende.

Regjeringen mener på sin side at opposisjonen og mediene sprer løgner. Motivet er å fyre oppunder motstand mot regjeringen, ifølge visepresident Rosario Murillo, som også er kona til Nicaraguas mangeårige president Daniel Ortega.

(©NTB)

Flere nyheter: