Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil nå skattlegge kraftprodusentene i langt større grad enn før. Dette vil ramme kraftprodusenten SKL og Haugaland Kraft. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen har hastemøte med ordførerne

Ordførere er innkalt til et hastemøte med regjeringen klokken 10.00 i formiddag. Her vil blant annet nye ekstraordinær avgift på vannkraft bli diskutert.

Av Egil M Solberg | 28.09.2022 09:22:24

Strømkrise: Ap- og Sp-ordførere i Rogaland som Aftenbladet har vært i kontakt med, bekrefter at de er innkalt til et møte onsdag med regjeringen.

I en pressemelding bekrefter regjeringen forslag om å innføre «naturressursskatt» eller, mer presist, grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft, økning i grunnrenteskatten på vind- og vannkraft og en ekstraordinær avgift på vannkraft.

Dette vil øke skatteinntektene med om lag 33 milliarder kroner årlig, ifølge regjeringen.

Henter fra kraftkommuner

Regjeringen foreslår et «ettårig trekk i rammetilskuddet til kommuner og fylkeskommuner med inntekt fra konsesjonskraft.»

Dette er relevant for vannkraftkommuner på Haugalandet og i Sunnhordland.

Det foreslås å ta 3 milliarder kroner fra kommuner og fylkeskommuner i områder med høyest strømpriser, altså Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, skriver avisa.

Fastprisavtaler

Regjeringen foreslår ifølge avisa også endringer i grunnrenteskatten på vannkraft for fastprisavtaler.

Det nye er at grunnrenteskatten baseres på den faktiske inntekten til kraftprodusenten gjennom fastprisavtalen. Målet med endringen er å legge til rette for bedre fastprisavtaler på strøm til sluttbrukere fra 1. januar 2023.

Det legges til grunn at strømleverandørene skal kunne tilby standardiserte fastprisavtaler for perioder på 3, 5 og 7 år, med et maksimalt prispåslag, skriver avisa.

Flere nyheter: