Menu
Regjeringen innfører midlertidig forbud mot at folk kan oppholde seg på hytta i en annen kommune enn hjemkommunen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Regjeringen forbyr opphold på hytte utenfor hjemkommune

Helseminister Bent Høie (H) forbyr opphold på hytte utenfor hjemkommune. Det blir ingen dispensasjonsmuligheter.

Av NTB | 19.03.2020 17:16:51

Kriminalitet og rettsvesen: Det gjøres noen unntak, blant annet for familier hvor ett familiemedlem er bekreftet smittet, men ikke de andre.

Da kan resten av familien være på hytta slik at man unngår at de også blir smittet, mens den som er syk må være hjemme, opplyste statsråden på en pressekonferanse torsdag.

– Da vil man forhindre at friske familiemedlemmer smittes ved å bruke samme bad og kjøkken, for eksempel, sier Høie.

Man kan bli bøtelagt dersom man bryter forbudet.

Høie, Mæland og også statsminister Erna Solberg (H) har de siste dagene gjentatt i sterke ordelag beskjeden om at hytteturister må reise hjem.

Etter å ha forhørt seg med fylkesmennene, besluttet Høie torsdag å innføre et forbud. Sju av ti fylkesmenn ba om at forskriften måtte innføres.

– Det handler ikke om det. Det handler om hensynet til små kommuner som har mange fritidseiendommer. De har ikke kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk, sier han.

Forbudet vil være i lovs form, slik at det ikke blir noen muligheter for dispensasjon. Det vil stå i loven hvem som er unntatt forbudet.

– Mange spør seg nå: Skal vi sende politiet på jakt etter hyttefolk? Det skal vi ikke. Det er jo slik at de fleste i Norge er lovlydige, og derfor tror vi at et forbud vil bli fulgt av de aller, aller fleste, sier justisminister Monica Mæland (H).

Mange har de siste dagene bedt hyttekommunen om dispensasjon. Vanlige argumenter er at man er mindre utsatt for smitte på hytta enn hjemme, men helseministeren avviser at man kan legge vekt på dette.

Flere nyheter: