reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Det blir lite cruisetrafikk i Longyearbyen de neste månedene etter at regjeringen har innført et forbud mot reiselivsaktiviteter som cruise. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Regjeringen forbyr cruise på Svalbard ut oktober

Regjeringen innfører forbud mot reiselivsaktiviteter, som cruise, på Svalbard fram til 1. november.

Av NTB | 03.09.2020 11:23:16

Fritid: Forbudet gjelder ikke dagscruise og cruise som startes og avsluttes på Svalbard. Det gjelder ikke faretøy som har inntil 30 personer om bord, og der overnatting inngår som en del av cruiset.

– Smitte om bord på et cruiseskip krever store ressurser for å begrense utbrudd og medfører en rekke praktiske utfordringer. Dette gjelder spesielt på Svalbard der cruisevirksomhet innebærer særlige utfordringer både for helse- og redningsberedskapen. Derfor er det nødvendig med en regelendring som senker risikoen for et lignende utbrudd slik som på Hurtigruten, sier helse og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Reglene vil i første omgang vare til 1. november.

I sin vurdering har Helsedirektoratet konkludert med at det er riktig å innføre et forbud mot gjennomføring av reiselivsaktiviteter i form av cruise på Svalbard med noen unntak.

Regjeringen følger opp anbefalingen fra direktoratet og forskriftsfester et forbud mot cruise på Svalbard.

Virksomheter som tilbyr cruise som oppfyller kriteriene med inntil 30 personer og overnatting som en del av cruiset, må følge kravene i veilederen, blant annet kravet om at båtene må kunne returnere til fastlandet dersom det oppstår smitte om bord.

Regjeringen vil gjøre en evaluering av forskriftsendringen innen utgangen av oktober.

Det var i juni at regjeringen åpnet for at det kunne gjennomføres kyst- og ekspedisjonscruise på Svalbard. I etterkant av smitteutbruddet på Hurtigruten fikk Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere om regelverket og veilederne knyttet til kystcruise bør endres.

I pressemeldingen fra regjeringen heter det videre at virksomheter som tilbyr dagsturer med båt, fortsatt må følge kravene i veileder for reiseliv på Svalbard.

Flere nyheter: