reklame for Sheiken Bowling
Menu
Leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) Erik Kollerud er glad for at regjeringen skroter Solberg-regjeringens «ostehøvelkutt». Foto: Ali Zare / NTB

Regjeringen dropper ostehøvelkutt

I statsbudsjettet avvikler regjeringen ABE-reformen, som gikk ut på at budsjettene til statlige virksomheter skulle kuttes med et fast beløp hvert år.

Av NTB | 06.10.2022 14:10:48

Økonomi og næringsliv: De såkalte ostehøvelkuttene ble innført i 2015 av Erna Solbergs regjering, og siden da har budsjettene til statlige virksomheter blitt kuttet med 0,5 og 0,8 prosent hvert år. Målet var at virksomhetene skulle effektivisere driften.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 dropper regjeringen denne ordningen, bekrefter Finansdepartementet overfor NTB.

Yrkesorganisasjonenes sentralforbund er glad for at reformen skrotes.

– Vi er fornøyd med at regjeringen holder løftet sitt og skroter ABE-reformen. Ostehøvelkutt er en lite egnet måte å skape effektivisering og innovasjon i offentlig sektor, sier leder i YS Erik Kollerud.

Høyre mener derimot at reformen burde fått bestå, samtidig som regjeringen lot være å øke skattene.

I en pressemelding fra Høyre påpeker stortingsrepresentant fra Rogaland Tina Bru (H) at regjeringen øker skattene med 53 milliarder, og hun mener dette bærer bud om dårlige prioriteringer.

– Regjeringen sier dette er nødvendig for å unngå kutt i velferden. Den samme regjeringen har likevel råd til å bruke folks penger på å lage flere fylker og på å reversere en domstolsreform, en jernbanereform, en ABE-reform og mer til. Samtidig har de tilsynelatende ingen egne ideer til kostnadsbesparende reformer, sier hun.

(©NTB)

Flere nyheter: