Menu
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer

Regjeringen bestiller 1.000 nørrespiratorer som de norske bedriftene Laerdal Medical og Servi har utviklet sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Av NTB | 31.03.2020 16:32:03

Medisin og helse: – Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nødrespiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sier statsminister Erna Solberg (H).

Ifølge Solberg skal respiratoren lages i Kristiansand, og produksjonen kan begynne allerede i midten av april.

– Dette viser hva vi kan få til i dette landet når det virkelig gjelder. Her har ulike miljøer funnet sammen og brukt kompetansen sin på nye måter. Vi ønsker velkommen alle initiativ og kreative forslag som kan sikre god behandling til alle.

Regjeringen garanterer for finansiering av prosjektet og har bestilt 1.000 nødrespiratorer.

– Norge kommer nok ikke til å trenge alle disse selv, sier statsminister Solberg, som mener Norge dermed kan bidra internasjonalt.

– Her er det gjort så enkelt som mulig, forklarer han.

Blant annet er tanken at nødrespiratoren skal være mulig å hente fram raskt, samt at den skal kunne brukes også av andre enn dem som jobber på intensivavdelingene til vanlig. Det skal også være mulig å lære opp grupper av personell for å assistere i behandling av pasienter, ifølge Lærdal.

Ideen til nødrespiratoren kom fra Eivind Gransæther, som er ingeniør og gründer i olje- og gassbransjen i Stavanger. 12. mars tok han kontakt med FFI.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både gjøre det vi kan for å slå ned viruset og samtidig jobbe for å øke kapasiteten til helsetjenesten hvis mange blir syke samtidig, sier Solberg.

Tore Lærdal i Laerdal Medical opplyser at respiratorene skal leveres innen 1. juni. Han demonstrerte via videolink fra Stavanger hvordan den virker.

Flere nyheter: