Menu
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener beslutningen om oljefondets nedsalg i Russland er et tydelig signal til det russiske lederskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen ber om plan for oljefondets nedsalg i Russland innen 15. mars

I et brev til Norges Bank ber Finansdepartementet om en plan for å selge oljefondet ut av Russland. Planen skal være klar innen 15. mars

Av NTB | 28.02.2022 19:19:14

Krig og konflikter: Det skriver finansdepartementet i en pressemelding. Dersom situasjonen endres vesentlig, vil fristen kunne bli forkortet, skriver departementet i brevet til Norges Bank.

– Det er viktig for legitimiteten til både Norge og fondet at vi sammen med verdenssamfunnet markerer et tydelig standpunkt ved å trekke sparepengene våre ut av det russiske markedet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Allerede søndag ble det klart at Norge fryser investeringene til oljefondet i Russland som en reaksjon etter president Putins invasjon av Ukraina.

– Denne beslutningen er et tydelig signal til det russiske lederskapet. Vi fordømmer på det sterkeste det alvorlige bruddet på folkeretten som Russland nå begår, sier Vedum.

«Finansdepartementet har videre bestemt at fondets investeringsunivers ikke lenger skal omfatte Russland, herunder finansielle instrumenter, fast eiendom, infrastruktur og kontantbeholdning. Det betyr også at det russiske aksjemarkedet skal tas ut av referanseindeksen», kommer det fram i brevet til Norges Bank.

Flere nyheter: