Menu
Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen ber arbeidsgivere godta egenmelding

Alle som er i karantene, må be sin arbeidsgiver om å få bruke egenmelding slik at de slipper å oppsøke lege, oppfordrer helseminister Bent Høie (H).

Av NTB | 13.03.2020 21:14:37

Medisin og helse: – Det er svært viktig at fastlegene og legevaktlegene nå får brukt kompetansen og arbeidskraften sin på å behandle pasienter, ikke skrive sykmeldinger, sier Høie.

Arbeids- og sosialdepartementet fremmet fredag de nødvendige hjemlene som blant annet vil kunne fjerne kravet til legeattest for sykmelding i en midlertidig periode. Reglene skal behandles av Stortinget neste uke.

Men allerede i dag har arbeidsgivere mulighet til å gi sine ansatte rett til å bruke egenmelding for hele arbeidsgiverperioden, som er de første 16 dagene av en sykemelding. Denne muligheten bør arbeidsgivere bruke for å spare belastningen på legevakt og fastleger, mener regjeringen.

– Allerede nå vil jeg oppfordre arbeidsgivere å akseptere egenmelding fra arbeidstakere som følger myndighetenes pålagte karantenekrav, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Fredag meldte legevaktene om stor pågang av folk som ønsket sykmelding fordi de var satt i hjemmekarantene etter utenlandsopphold.

– Vi vil innstendig oppfordre til god dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i denne krevende situasjonen, sier Isaksen.

(©NTB)

Flere nyheter: