Menu
Fra 1. juni vil turister igjen sette seg på flyene til Svalbard. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Regjeringen åpner Svalbard for turister fra 1. juni

Mens Svalbard igjen vil åpnes for turister fra fastlandet 1. juni, opphever Sysselmannen hjemmekarantenen for fastboende allerede fredag ettermiddag.

Av NTB | 15.05.2020 15:48:00

Økonomi og næringsliv: – Det er viktig at reiselivet og næringslivet på Svalbard nå gis forutsigbarhet og kan starte planleggingen for å ta imot turister fra fastlandet, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Det har ikke vært turister på Svalbard siden utbruddet av pandemien i Norge.

– Vi vil vurdere tiltak for å begrense det totale antallet turister som besøker Svalbard til enhver tid. Dette er viktig av hensynet til den totale beredskapen og for at næringen skal kunne drive smittevernforsvarlig, sier Mæland.

Personer som ankommer fastlandet fra utlandet, må fortsatt i 14 dager karantene før de kan reise videre til Svalbard.

– Vi opphever vedtaket om hjemmekarantene for fastboende og deres nærstående familiemedlemmer på fastlandet som kommer på besøk, samt personer med jobbtilknytning eller forskeroppdrag på Svalbard, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt i en pressemelding.

For utenlandske arbeider uten rett på dagpenger har det er det blitt etablert en stønadsordning under koronapandemien. Denne er derimot tidsbegrenset til 20. juni.

– Vi tar høyde for at ikke alle vil ha en jobb å gå tilbake til når karantenebestemmelsen oppheves. Det er bakgrunnen for at vi nå vurderer en tidsavgrenset støtte til hjemreise for utenlandske arbeidstakere i Longyearbyen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Allerede fredag klokken 18 oppheves hjemmekarantene for dem med tilknytning til Svalbard.

Samtidig utreder Justis- og beredskapsdepartementet en løsning for støtte til hjemreise for utenlandske arbeidere uten inntekt og midler.

(©NTB)

Flere nyheter: