Menu
Janssens koronavaksine skal/skal ikke kunne skrives ut til de som vil ta den frivillig. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

Regjeringen åpner for frivillig bruk av Janssen-vaksinen

AstraZeneca-vaksinen tas ut fra norske koronavaksinasjonsprogrammet, mens Janssen-vaksinen fortsatt settes på pause, men skal vurderes for frivillig bruk.

Av NTB | 12.05.2021 18:26:45

Medisin og helse: Det ble klart på en pressekonferanse onsdag kveld.

Vorland-utvalget gjennomgikk AstraZeneca- og Janssen-vaksinene på oppdrag fra regjeringen.

De kom mandag med en anbefaling om at Janssens koronavaksine skulle tas ut av selve vaksinasjonsprogrammet, men åpnet for at personer under visse kriterier likevel kunne ta vaksinen. Det var imidlertid uenighet innad i utvalget om hvilke kriterier som burde gjelde.

– Vi vil be Helsedirektoratet utrede hvordan dette vil kunne gjøres. Direktoratet vil bli bedt om å se på hvilke kriterier som i så fall skal gjelde, hvordan informasjon om risiko skal gis, hvor vaksinen skal settes, og av hvem. Hvis Janssen-vaksinen skal tilbys, vil den være gratis og de som får den, vil være omfattet av pasientskadeordningen i tilfelle bivirkninger, sier helseminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Endret smittetrykk, nye virusvarianter, uforutsette problemer med vaksineleveranser og eventuell ny informasjon om bivirkninger vil kunne føre til endringer.

Norge har bestilt 3,77 millioner doser av Janssen-vaksinen, og har nå om lag 72.000 doser på lager hos FHI. Lagringsperioden for denne vaksinen er opp til to år.

Folkehelseinstituttet har anbefalt ikke å gjøre Janssen-vaksinen tilgjengelig for bruk utenfor vaksinasjonsprogrammet. Men regjeringen har valgt å støtte mindretallets syn i Vorland-utvalget om at enkeltindividet er best i stand til å vurdere egen situasjon, og at hver enkelt må vurdere om risikoen er akseptabel.

Det skal bygges opp et beredskapslager av Janssen-vaksinen, samtidig som regjeringen vurderer hvordan denne vaksinen kan tilbys frivillig. Det forutsettes at vaksinen kun gis frivillig etter god informasjon og veiledning fra helsepersonell.

Flere nyheter: