Menu
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) letter på antallsbegrensningene på offentlige arrangementer. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen åpner for flere på kulturarrangement

Regjeringen åpner for 1.500 personer innendørs på offentlige arrangementer. – Et skritt i riktig retning, sier Virke, som mener det fortsatt er for strengt.

Av NTB | 20.01.2022 21:06:12

politikk: Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) kunngjorde torsdag kveld at det lettes på antallsbegrensningene.

– Økningen i antallsbegrensning er et stort steg i riktig retning og vil bety mye for arrangører, publikummere og utøvere. Dette gjør at mange kan gå tilbake til jobben sin i kultursektoren, og at vi publikummere endelig kan oppleve teater, konserter og idrett i langt større grad enn før, sier Trettebergstuen.

Hittil har grensen vært på 200 innendørs og 600 utendørs. Dette heves nå til 1.500 innendørs og 3.000 utendørs, så lenge det er tilviste plasser.

Regjeringen følger dermed det faglige rådet fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, som ble kunngjort kort tid i forkant av beslutningen.

– Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, sier Trettebergstuen.

Fra fredag vil reglene være følgende:

* Innendørs arrangementer med faste tilviste plasser, inntil 1.500 personer.

* Maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer.

* Det skal være minst 2 meter avstand mellom kohortene.

* Utendørs med faste tilviste plasser kan det være inntil 3.000 personer.

* Maksimalt 50 prosent kapasitet fordelt på inntil 500 personer.

* Også her gjelder kravet om minst 2 meters avstand mellom kohortene.

En rekke kulturaktører har stilt spørsmål ved om det er forholdsmessig med et så lite antall på store konsertarenaer og lignende.

Lettelsene blir tatt godt imot av Virke, som gir kulturministeren ros for å følge opp løftet for å åpne kulturlivet mer.

– Det er et viktig skritt i riktig retning som gir mange kulturarbeidere mulighet til å gå tilbake til jobb og gå i gang med realistisk planlegging av forestillinger og turneer fremover, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser.

Virke er imidlertid ikke helt fornøyd og forventer ytterligere lettelser når regjeringen kommer med ny vurdering 2. februar.

– Vi er ennå ikke der vi burde være, hvor kulturlivet får samme regler som butikker, bowling og bingo, sier Edwards.

– Det er tåpelig at regjeringen krever at man må sitte med munnbind på annethvert sete på teater, når man kan sitte på kafé og skravle med hverandre uten munnbind, sier hun.

– Nå blir det mulig for arrangører å bruke skjønn og ta hensyn til den faktiske kapasiteten til lokalene de bruker, ikke bare et tall. Publikumsbegrensningen på 200 har vært helt ulogisk i store rom som Oslo Spektrum eller Nidarosdomen, sier han.

Men han etterlyser også ytterligere forbedringer.

– Regjeringen har fortsatt en jobb å gjøre for bedre å tilpasse publikumsbegrensningen. Det er flere store scener som fortsatt ikke vil kunne åpne selv med denne økningen, mener Almeland.

De nye reglene trår i kraft fra fredag klokken 12 og gjelder inntil videre. I begynnelsen av februar kommer regjeringen med en ny vurdering av smitteverntiltakene.

Antallsbegrensningen har vært gjenstand for svært skarp kritikk fra kulturlivet den siste uken, etter at regjeringen forrige fredag nøyde seg med å heve makstallet til 200 på innendørsarrangement.

Venstres Grunde Almeland, som leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er glad for regjeringens beslutning.

Flere nyheter: