Menu
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier at foreldre som er hjemme med barna, vil ha rett til omsorgspenger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen: Alle som er hjemme i skole- og barnehagekarantene, kan få omsorgspenger

Skoler og barnehager stenges over hele landet på grunn av koronaviruset. Foreldrene som er hjemme med barn, vil ha rett til omsorgspenger, sier regjeringen.

Av NTB | 12.03.2020 19:17:01

Medisin og helse: – Når barnehager og skoler nå stenger, ber vi alle om å være smidige og vi håper at arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne løsninger lokalt i tråd med de beste tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Mange bedrifter har eller skal innføre hjemmekontor. Der det ikke finnes andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet, understreker Røe Isaksen.

– Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger i denne ekstraordinære situasjonen, sier han.

– Når skoler over hele landet er stengt og situasjonen er uavklart, sier det seg selv at sykt-barn-dagene kan bli brukt opp. Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme, sier han.

Han sier også at de vurderer å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme.

– Vi kommer til å ha tett kontakt med partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan disse utgiftene håndteres. Vi må ta vare på arbeidsplassene og bedriftene våre, sier han.

Regjeringen skal fredag legge fram tiltak som skal berge bedrifter og arbeidsplasser gjennom krisen som har oppstått på grunn av koronapandemien.

Omsorgspenger er også kjent som sykt barn-dager. Røe Isaksen sier at regjeringen nå vurderer å endre kvoten. I dag kan hver forelder være borte ti dager per kalenderår om man har ett eller to barn, eller 15 dager om man har tre eller flere barn.

Røe Isaksen påpeker i tillegg at kraftig økt bruk av offentlige ordninger, kan medføre store økonomiske konsekvenser for arbeidsgiverne og for norsk næringsliv.

Flere nyheter: