Menu
Innsatsleder Bjørn Christian Willersrud sier at personen som ble funnet død sent søndag ettermiddag, ble funnet etter godt samarbeid mellom politiets etterretning, politiets hunder og usar-mannskaper. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fortsetter letingen utover natten

Redningsmannskapene fortsetter søket etter overlevende etter skredet i Gjerdrum utover kvelden og natta. Søndag ettermiddag ble en sjuende person funnet død.

Av NTB | 03.01.2021 22:08:03

Ulykker og naturkatastrofer: Tre personer har fortsatt status som savnet etter leirskredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember.

– Det er meget krevende å jobbe i rasområdet. Vi er fortsatt i et aktivt søk etter overlevende og fortsetter å søke utover kvelden og natta, sa politiets innsatsleder Bjørn Christian Willersrud på en pressebrifing i 19-tiden søndag.

– Vi planlegger for å ha samme trykk framover og har planlagt fram til mandag kveld i første omgang, sa innsatsleder Gøran Syversen i brannvesenet.

På en pressebrifing i 16-tiden opplyste politiets innsatsleder at redningsmannskapene har flyttet seg lenger nord i skredet.

– Forutsetningen er at de ligger i et hulrom i en bygningsmasse, sa han.

– Det er historier fra andre steder i verden, riktignok stor sett med høyere temperatur, der man har overlevd lenge. Det avhenger av at man befinner seg i et hulrom der det også er isolasjon.

– Men man har også norske erfaringer med at man kan overleve med langt under 20 grader i kjernetemperatur, la Farstad til.

– Personen ble bekreftet død på stedet. Vedkommende ble funnet etter godt samarbeid mellom politiets etterretning, politiets hunder og usar-mannskaper, sa innsatsleder Willersrud.

Han forteller at den siste omkomne ble funnet et godt stykke inne i skredet, og at det ikke er lang avstand mellom noen av funnene.

Totalt er nå sju personer bekreftet omkommet etter leirskredet på Ask i Gjerdrum. 31 år gamle Eirik Grønolen ble funnet fredag. Lørdag ble tre nye funn gjort, og Lisbeth Neraas, født i 1966, og Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, født i 1980, ble identifisert søndag kveld. Søndag er ytterligere tre omkomne personer funnet.

– Det er vanskelig å bevege seg. Vi må lage veier der vi skal bevege oss, sa han på pressebrifingen

– Vi legger veier der hundeekvipasjene markerer og søker mot bygningsmasser og der det kan være hulrom, forklarte Myhrer.

Han fortalte at de fortløpende vurderer sikkerheten i gropen.

– Vi har tett dialog med geoteknikere og geologer. En av de fire sikkerhetsansvarlige der nede er en geolog, sa Myhrer.

Innsatsleder helse Gunnar Farstad fortalte på pressebrifingen i 21-tiden at det ikke er umulig at noen kan ha overlevd, til tross for den kalde temperaturen.

Klokken 17.27 søndag ettermiddag ble den sjuende omkomne personen etter leirskredet funnet.

En av bakkemannskapene, Inge Myhrer, fagansvarlig for urbant søk og redning (usar) og leder for redningsgruppa i Nedre Romerike brannvesen, fortalte om krevende leteforhold.

Flere nyheter: