reklame for Sheiken Bowling
Menu
De ble utslitt etter en dag med sauesanking. Da uværet kom, ble det iverksatt en redningsaksjon for å få sauelaget ned fra fjellet igjen. Minst 16 sauer har blitt drept av ulv i den siste tiden. Arkivbilde: Paul Kleiven / NTB scanpix

Sauesankere tilbake i sikkerhet

Dårlig vær gjorde det umulig å få redningshelikopter opp på fjellet i Øvre Eidfjord i går. I natt fikk Rødekors de siste syv sauesankerne ned til hytter i området.

Av Egil M Solberg | 13.09.2020 06:01:41

Redningsaksjon: Et følge på elleve personer og tre hunder gikk seg fast i terrenget ved Ovaldsnuten i Øvre Eidfjord lørdag kveld.

Området ligger 1200 meter over havet. Det var svært dårlig vær i området med vind, sludd, snø og lavt skydekke.

Litt før klokken 21.00 ble fire personer hentet ned av et lokalt helikopterselskap.

– Syv personer, i tillegg til en ledsager, sto da fortsatt igjen på fjellet, opplyste Torgeir Espedal i Hovedredningssentralen til BT.

Et helikopter som var på vei til området, snudde på grunn av uværet. Ved 22-tiden opplyser politiet at et nytt redningshelikopter venter på et værvindu før det gjør et nytt forsøk.

Røde Kors endelig fremme

Røde Kors gikk i flere timer til fots mot fjellet. Klokken 23.30 ankom første mann fra Røde Kors stedet. Kort tid senere kom et annet lag fra Røde Kors frem.

Helikopteret måtte gi opp, og dermed ble turfølge tatt ned til en nærliggende hytte.

Like før klokken 03 i natt kunne politiet melde at de resterende syv turgåerne har ankommet hytter ved Krokane sammen med Røde Kors.

– Det fyres i ovner og alle er fysisk uskadet, men slitne og preget, dog er humøret bra, skriver politiet på Twitter.

Turfølget og Røde Kors blir værende på hyttene til det lysner, deretter vil de bevege seg ned til Øvre Eidfjord.

– Ble utslitt under sauesanking

Politiet har fått melding om at det er et vidt aldersspenn på disse elleve, men de har ikke oversikt over nøyaktig hvor gamle de er. Det skal ikke være barn i følget.

– De hadde vært ute hele dag og drevet med sauesanking, men de tok kontakt klokken 19.17 og ba om hjelp. De er svært kalde og våte og minst to av dem er i dårlig fysisk forfatning, sier operasjonslederen.

NRK har vært i kontakt med bonden i sankelaget. Han selv var en del av sankingen i lørdag, men er nede fra fjellet.

– Noen av sankerne ble utslitt og kom seg ikke videre. Dette er folk som har sanket i hele dag og noen av de har gått tomme for krefter, sier han.

På Twitter melder politiet at de fire som først ble hentet ned, er overtatt av helsepersonell.

Flere nyheter: