Menu
Red Bull straffes av FIA. Foto: Eric Gay / AP / NTB

Red Bull fikk kjempebot etter budsjettak-regelbrudd – slipper poengstraff

Red Bull straffes med en bot på 72 millioner etter at laget er funnet skyldig i å ha oversteget budsjettaket i Formel 1-sporten forrige sesong.

Av NTB | 28.10.2022 16:41:22

Sport: Det er Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) som opplyser om straffen fredag.

Red Bull ilegges også en mindre sportslig straff i form av at teamets mulighet til å benytte seg av aerodynamiske tester i vindtunnel innskrenkes i tiden som kommer.

Budsjettaket i Formel 1 er på 1,5 milliarder kroner. FIA konkluderte for en tid tilbake med at regelbruddet Red Bull har gjort seg skyldig i er av «mindre» karakter.

Regelbrudd klassifiseres i Formel 1-sporten i to kategorier, hvor «mindre» er den laveste og minst alvorlige.

Det innebærer i dette tilfellet at Red Bull har overskredet budsjettaket med mindre enn fem prosent, tilsvarende rundt 75 millioner kroner. Det nøyaktige overforbruket skal være på rundt 20 millioner kroner.

I fredagens uttalelse fra FIA heter det at Red Bull-teamet har spilt med åpne kort og vedkjent seg regelbruddet som er identifisert. Det understrekes også at undersøkelsene som er gjennomført ikke har gitt grunn til å tro at Red Bull har brutt regelverket bevisst eller opptrådt uærlig.

Red Bull har tidligere uttalt at laget ville være villige til å gå rettens vei dersom Max Verstappen mistet VM-tittelen fra i fjor som følge av regelbruddet. Den faren er nå definitivt over.

Red Bull-sjef Christian Horner ble i forkant av Grand Prix-løpet i Singapore for en tid tilbake konfrontert med det som da var spekulasjoner om en mulig straff for overforbruk.

– Det er helt uakseptabelt å komme med slike uttalelser som ble gitt i går, som er totalt ærekrenkende for laget, selskapet og til og med for Formel 1, sa Horner til Autosport den gangen.

Det er dermed ikke gjort noen uavhengige og mer formelle granskninger i sakens anledning.

Max Verstappen ble kåret til verdensmester for inneværende sesong etter seieren i Japans Grand Prix nylig.

Spørsmålet er hvordan straffen som ble kunngjort fredag mottas av de øvrige teamene i Formel 1-feltet. Flere av dem har tatt til orde for at Red Bull må gis en hard straff som påvirker laget sportslig.

McLaren-sjef Zak Brown har pekt på at en bot ikke vil avskrekke nok. Han tror det vil føre til at andre lag også kommer til å bryte budsjettaket i framtiden, for så å betale boten som kommer i kjølvannet.

Det østerrikske laget har 30 dager på seg til å betale boten.

Reglene tilsier at om man har hatt et overforbruk med mer enn fem prosent av budsjettaket, kan et lag trekkes poeng og i ytterste konsekvens bli kastet ut av VM.

Reglene rundt et budsjettak i Formel 1-sporten ble innført fra og med 2021-sesongen etter enighet mellom alle involverte parter. Som følge av at ordningen var helt fersk i fjor, har man begrenset seg til å undersøke tallene som er innrapportert av lagene selv.

(©NTB)