Menu
FIA bekrefter at Red Bull overskrev budsjettaket forrige sesong. Foto: Danial Hakim / AP Photo / NTB.

Red Bull brøt budsjettaket i Formel 1 – Aston Martin begikk prosedyrefeil

Det internasjonale bilsportsforbundet har konkludert med at Formel 1-lagene Red Bull og Aston Martin brøt budsjettak-reglene sist sesong. Straffen er ikke klar.

Av NTB | 10.10.2022 17:51:09

Sport: Budsjettaket i Formel 1 er på 1,5 milliarder kroner. FIA har konkludert med at regelbruddet Red Bull har gjort seg skyldig i er av «mindre» karakter.

Regelbrudd klassifiseres i to kategorier, hvor «mindre» er den laveste og minst alvorlige.

Det innebærer i dette tilfellet at Red Bull har overskredet budsjettaket med mindre enn fem prosent, tilsvarende rundt 75 millioner kroner. Nøyaktig hvor stort overforbruk teamet har hatt, er ikke kjent. Ifølge avisen Daily Mail skal det dreie seg om rundt 15 millioner kroner.

Reglene tilsier at om man har hatt et overforbruk med mer enn fem prosent av budsjettaket, kan et lag trekkes poeng og i ytterste konsekvens bli kastet ut av VM.

Red Bull uttalte i forrige uke at de er villige til å gå rettens vei dersom Verstappen mister VM-tittelen fra i fjor som følge av situasjonen som nå er oppstått.

– Det ville vært en stor skandale. Om nødvendig vil vi ta rettslige skritt, sa Red Bull-topp Helmut Marko til tyske Bild.

Allerede før Grand Prix-løpet i Singapore nylig begynte spekulasjonene om det østerrikske Formel 1-laget hadde brutt reglene. Det satte sinne i kok hos Red Bull-sjef Christian Horner:

– Det er helt uakseptabelt å komme med slike kommentarer som ble gitt i går, som er totalt ærekrenkende for laget, selskapet og til og med for Formel 1, sa Horner til Autosport.

Williams gjorde seg skyldig i det samme sist sesong og endte opp med å få en bot på 25.000 amerikanske dollar.

Reglene rundt et budsjettak i Formel 1-sporten ble innført fra og med 2021-sesongen etter enighet mellom alle involverte parter. Som følge av at ordningen var helt fersk i fjor, har man begrenset seg til å undersøke tallene som er innrapportert av lagene selv, skriver FIA.

Det er dermed ikke gjort noen uavhengige og mer formelle granskninger i sakens anledning.

Verstappen ble kåret til verdensmester for inneværende sesong etter seieren i Japans Grand Prix i helgen.

FIA har ikke konkludert med hensyn til hvilken straff som skal ilegges som følge av regelbruddene som nå er identifisert.

Aston Martin skal på sin side ha gjort seg skyldig i det som omtales som et prosessuelt regelbrudd. Det dreier seg ikke om overforbruk, men handler trolig om manglende utfylling av relevante skjemaer.

(©NTB)

Flere nyheter: