Menu
Solcelleselskapet Rec Solar legger ned produksjonen midlertidig fra 3. september. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rec Solar stanser produksjonen fra 3. september

Solcelleselskapet Rec Solar stanser produksjonen midlertidig fra 3. september. Sjefen for selskapet kaller det en uunngåelig beslutning.

Av NTB | 19.08.2022 20:00:44

Økonomi og næringsliv: Rec Solar-sjef Jan Enno Bickers pressetalsperson bekrefter fredag kveld at produksjonen vil stanse midlertidig fra 3. september og at de «dypt beklager denne uunngåelige beslutningen», ifølge E24.

– Vi er sikre på å starte vår virksomhet i Norge igjen, og fortsette å produsere silisium med verdens laveste karbonavtrykk, så snart kraftprisene i Norge normaliseres, eller når Stortinget iverksetter tiltak for å bedre støtte sin rene energiindustri, sier Bicker.

– Permitteringsvarsel ble gitt til ansatte i dag og samtlige av våre ansatte vil kunne bli permittert etter 3. september, sier tillitsvalgt Andreas Hadland ved Rec Solar overfor Fædrelandsvennen.

Torsdag ble det kjent at den indisk-eide bedriften, som produserer solceller, strever med høye strømretninger. Dette kommer på toppen av andre utfordringer selskapet har hatt som har gått ut over økonomien, meldte Fædrelandsvennen torsdag.

– Jeg forstår godt at strømprisene gjør situasjonen utfordrende for mange av bedriftene våre. Regjeringen jobber som kjent med nye strømtiltak for næringslivet. Det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil virke inn på situasjonen til Rec Solar, skriver han i en epost.

Vestre sier næringslivet må forberede seg på mer energieffektivisering.

– Regjeringen vil bidra i omstillingen. Målet er at vi skal kunne gi bedre forutsigbarhet for bedriftene i en vanskelig situasjon.

– Jeg håper pilene kan snu i riktig retning for Rec Solar. De driver i alle høyeste grad i en fremtidsnæring med stor global etterspørsel. «Alle» vil ha solcellepaneler nå, og Rec Solar er godt posisjonert for å levere mer i dette voksende markedet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville ikke love noen støtte, da han ble spurt av Dagens Næringsliv om dette.

– Det er vanskelig å si noe når vi ikke vet flere detaljer. Jeg har registrert at dette er et selskap som har hatt ganske store økonomiske problemer, også før strømkrisen. Jeg er ikke kjent med om de har fastpriskontrakter eller hvordan det er innrettet. Så det kan jeg nesten ikke kommentere, sier Støre.

De ansatte ved Rec Solar har fått permitteringsvarsler.

Nærings- og fiskeriminister Jan Christian Vestre sier til NTB at det er synd at de setter produksjonen på pause. Han har spurt om å komme på besøk til dem på mandag.

Fredag hadde bedriftsledelsen møter med de tillitsvalgte før permitteringsvarselet ble sendt ut. Direktør Bicker har opplyst til NRK at de er i dialog med myndighetene om strømstøtte, men at det tar for lang tid.

Flere nyheter: