Menu
En russisk vakt utenfor atomkraftverket, som er Europas største av sitt slag. Foto: AP / NTB

Reaktorene i Zaporizjzja er fortsatt frakoblet

Alle reaktorene på atomkraftverket i Zaporizjzja er fortsatt frakoblet. Ukrainas president sier verden så vidt unnslapp en atomkatastrofe.

Av NTB | 26.08.2022 09:51:15

Økonomi og næringsliv: Atomkraftverket ble koblet fra strømnettet torsdag. Selv om atomkraftverket nå får strøm inn igjen, er reaktorene fortsatt frakoblet, melder Reuters ifølge The Guardian.

Det er første gang i atomkraftverkets historie at det er blitt koblet fra strømnettet.

Samtidig sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at verden så vidt har unnsluppet en strålingskatastrofe da strømmen inn til atomkraftverket ble kuttet som følge av skogbranner i området.

– Hvis ikke vårt mannskap hadde reagert etter strømbruddet, ville vi ha blitt tvunget til å håndtere konsekvensene av en strålingsulykke. Russland har igjen satt Ukraina og alle europeere i en situasjon der vi er ett steg unna en strålingskatastrofe, sier Zelenskyj.

Russland har anklaget Ukraina for å angripe kraftverket, mens Ukraina anklager Russland for å militarisere området. Ifølge Zelenskyj var det russiske granatangrep som førte til skogbrannene torsdag, mens russerne sier ukrainske styrker bærer ansvaret.