Menu
FÅR NEI FRA STATEN: Kretfsyke Andrea Fjellheim (34) med samboer Georg Vikra (33) og barna Lotte (3), Ea (6 mnd) og Anders (4). Foto: Privat

Reagerer på gebyrene i Spleis

En andel av penge som samles inn ved hjelp av nettsiden Spleis, går til de som driver siden. Siden henter ut millioner årlig på folks gavmildhet. Uetisk mener mange som ytrer seg på Facebook.

Av Egil M Solberg | 10.04.2021 10:45:24

Innsamling: Det er blitt populært å bruke nettportalen Spleis for å samle inn penger til en god sak, men det givere flest ikke tenker på, er at den god del av pengene går til de som står bak siden, samt kortselskapene som behandler transaksjonene.

4.5 % av det du gir går til sidens eiere og 2 % medgår med i transaksjonsgebyr.

Torsdag publiserte Alfred Askvig fra Stord en kommentar på Facebook, der han kritiserer den digitale innsamlingstjenesten Spleis for å ta for høye gebyr, skriver Sunnhordland.

Spleis tar over 160.000 kroner av pengene til kreftsjuke Silje Waage. Dersom de klarer å samle inn 2,5 millioner kroner, vil 162.500 kroner gå med i administrasjon.

Målet er å samle inn 3,8 millioner kroner til Andrea Beate Fjellheim fra Karmøy sin kreftbehandling. Av denne summen går 250.000 til gebyrer og avgifter i Spleis.

Det får tysværbuen Alfred Askvig til å reagere kraftig, skriver Haugesunds avis. Askvik skriver følgende på sin Facebook-side:

«I spleis.no har Sparebank1 laget et fantastisk enkelt og brukervennlig verktøy for personer som må samle inn penger, men at de skal ta 6.5% i gebyr og avgifter av alle donasjoner som kommer inn er helt hinsides! (…) De tar penger fra de som trenger det som mest og tjener MYE penger på støtten fra det norske folk.»

Daglig leder i Spleis, Bjørn Kjetil Hellestræ, forteller til Sunnhordland at det er kostbart å drive tjenesten og at de har gått med underskudd både i 2019, i 2020.

Det finnes andre lignende innsamlingssider på nett i Norge. Deriblant DNB som tar tre prosent i administrasjonsgebyr på Startskudd.no, og Bidra.no som tar 4,4 prosent i administrasjonsgebyr.

Flere nyheter: