Menu
Nato oppgir ikke lenger hvor ofte Taliban angriper i Afghanistan og vil heller ikke opplyse hvor stor del av landet opprørerne kontrollerer. Denne afghanske soldaten står vakt ved hovedveien mellom Kabul og Jalalabad. Foto: AP / NTB scanpix

Rapport: Nato skjuler omfanget av Taliban-angrep

Nato oppgir ikke lenger hvor ofte Taliban angriper i Afghanistan, ifølge USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko.

Av NTB | 02.05.2020 08:32:27

Krig og konflikter: Den USA-ledede Nato-operasjonen har tidligere offentliggjort detaljert informasjon om angrep fra Taliban og andre opprørsgrupper i Afghanistan, men dette er det nå slutt på.

Opplysningene har gitt et godt bilde av hvor sterkt Taliban står i landet og hvor effektive afghanske sikkerhetsstyrker og deres Nato-allierte har vært i å bekjempe dem.

I sin siste rapport om utviklingen i landet, kan man bare lese at Taliban «trappet opp angrepene» i mars, konstaterer USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko.

Over 18 år har gått siden USA og andre vestlige land hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul.

USA og Nato hadde på det meste over 150.000 soldater i Afghanistan, men avsluttet offisielt kampoperasjonene der i 2014.

Taliban kontrollerer nå over halvparten av Afghanistan, men den USA-ledede Nato-operasjonen sluttet alt i 2018 å oppgi hvor stor del av landets som var opprørskontrollert.

Den afghanske regjeringen sluttet samtidig å oppgi hvor mange medlemmer av sikkerhetsstyrkene som blir drept i Taliban-angrep.

Natos ledelse i Afghanistan begrunner endringen ved å vise til de pågående forhandlingene mellom USA og Taliban, som begge parter håper skal lede til amerikansk tilbaketrekning fra landet.

USA har fortsatt rundt 12.000 soldater i landet, men planlegger å redusere antallet til 8.600 de kommende månedene. Norge har rundt 60 spesialsoldater i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: