reklame for Sheiken Bowling
Menu
Fredsprisvinner José Ramos-Horta gikk seirende ut av første omgang av presidentvalget på Øst-Timor, men oppnådde ikke de nødvendige 50 prosent og må derfor møte sittende president Francisco Guterres til omkamp 19. april. Foto: AP / NTB

Ramos Horta vant første runde på Øst-Timor

Fredsprisvinner José Ramos-Horta vant første runde i presidentvalget på Øst-Timor, men må i omkamp med sittende president Francisco Guterres.

Av NTB | 22.03.2022 16:19:28

Politikk: Foreløpige resultater fra helgens presidentvalg viser at Ramos Horta fikk 46,58 prosent av stemmene, mens Guterres fikk 22,16 prosent. De to må dermed til en andre valgomgang 19. april.

Vinneren av valget blir innsatt 20. mai, som er 20-årsdagen for uavhengigheten fra Indonesia.

72 år gamle Ramos-Horta spilte en ledende rolle i frigjøringskampen og mottok sammen med biskop Carlos Filipe Ximenes Belo Nobels fredspris i 1996 for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Ramos-Horta var statsminister fra 2006 til 2007, og han var deretter president fram til 2012. Han ble såret i et attentat i 2008.

67 år gamle Francisco Guterres var en sentral leder i geriljabevegelsen Fretilin og har vært president siden 2017.

Mens Guterres stiller til valg for Fretilin, som i dag er et politisk parti, stiller Ramos-Horta til valg for det sosialdemokratiske partiet Nasjonalkongressen for gjenreising av Øst-Timor (CNRT).

Frontene mellom de to partiene har de siste årene vært steile, og regjeringen har ikke maktet å få godkjent noe budsjett.

Det bor rundt 1,3 millioner mennesker på Øst-Timor, der de fleste livnærer seg som småbønder på landsbygda.

(©NTB)

Flere nyheter: