Menu
Sri Lanka står midt oppe i en økonomisk krise, og misnøyen med president Gotabaya Rajapaksa har resultert i omfattende protester de siste dagene. Her sperrer en gruppe studenter en gate i Colombo søndag. Foto: AP / NTB

Rajapaksa inviterer opposisjonen med i regjering på Sri Lanka

Uroen på Sri Lanka vokser, og president Gotabaya Rajapaksa inviterer nå opposisjonen med i en ny samlingsregjering.

Av NTB | 04.04.2022 10:19:41

Økonomi og næringsliv: – Presidenten ber alle de politiske partiene i nasjonalforsamlingen om å takke ja til poster i regjeringen i et forsøk på å finne en løsning på den nasjonale krisen, heter det i en kunngjøring fra presidentens kontor.

Invitasjonen kom etter at 26 statsråder – samtlige i regjeringen med unntak av Rajapaksa selv og broren, statsminister Mahinda Rajapaksa – søndag kveld leverte sine avskjedssøknader.

– Alle statsrådene leverte sine avskjedsbrev slik at presidenten kan danne ny regjering, sa utdanningsminister Dinesh Gunawardena.

Kort tid etter kunngjorde også landets sentralbanksjef Ajith Cabraal at han trakk seg.

Bensinstasjonene har gått tomme for diesel, og det meste av gods- og persontransporten har stanset opp.

Dieselmangelen har også ført til omfattende strømbrudd, inflasjonen er høy og butikkhyller er i ferd med å tømmes.

Misnøyen med myndighetene, og i særdeleshet Rajapaksa-familien er skyhøy.

Politifolk som forsøkte å stanse demonstrantene med vannkanoner og tåregass ble angrepet med steiner. En demonstrant ble drept og minst fem ble såret i sammenstøtene, og 45 ble ifølge politiet pågrepet.

Rajapaksa innførte unntakstilstand og portforbud, og stengte i helgen også adgangen til sosiale medier. Protestene fortsatte, og demonstranter forsøkte på nytt å marsjere mot presidentpalasset med krav om at Rajapaksa-familiens avgang.

Brødrenes nevø Namal Rajapaksa var sportsminister, men rykket i helgen ut mot presidenten og sa at blokkering av internett var å gå for langt.

– Jeg vil aldri støtte blokkering av sosiale medier, sa han.

Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.

Torsdag kveld satte demonstranter fyr på flere militære kjøretøy og politibiler i Colombo, opprettet barrikader i gatene med brennende bildekk og marsjerte mot boligen til president Gotabaya Rajapaksa.

Brødrene Rajapaksa har ikke bare kontrollert president- og statsministerposten, den eldste broren Chamal har vært landbruksminister og den yngste Basil har vært finansminister i den avtroppende regjeringen.

(©NTB)

Flere nyheter: