reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Kultur- og likestillingsministeren Abid Raja møtte Yngvar Andersen, Siri Nilminie Avlesen-Østli og Marco Elsafadi i forkant av møtet med Norges idrettsforbund om rasisme i idretten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Raja vil se eliteseriespillerne knele

Kulturminister Abid Raja (V) vil rasismen i idretten til livs. Han ber spillerne om å markere når Eliteserien starter denne uken.

Av NTB | 15.06.2020 13:04:30

Sport: Abid Raja møtte pressen mandag formiddag med en tydelig ambisjon om å kvitte seg med rasisme i norsk idrett.

Over hele Europa har idrettsutøvere gått ned på kne med knyttet neve for å markere avstand til rasisme. På spørsmål om han ønsker å se det samme når Eliteserien starter i morgen, var Raja tydelig:

– Det håper jeg kommer til å skje. Og jeg håper at det ikke bare er spillere med visse pigmenter i huden som gjør det. Jeg håper også norske spillere går ned på kne i morgen, sa Raja.

– Det er en markering som sier at man er mot rasisme, og det burde alle kunne gjøre, tilføyde han.

– Det er ingen som blir født rasist. Man lærer det gjennom det man hører fra omgivelsene. Den urettferdigheten rammer ikke bare de som er utsatt for rasisme. Når en fotballspiller blir laget apelyder mot, så er det ikke bare den personen som skal reagere, men også laget i form av teamånden, sa Raja.

Kulturministeren kom med en klar oppfordring til de voksne i idrettsmiljøene.

– Barn med ulik hudfarge fortjener ikke å bli utsatt for rasisme. Men ingen barn, heller ikke etnisk norske, fortjener å vokse opp med rasistiske holdninger. Det er dårlig gjort overfor de barna, sa Raja.

Men allerede i forkant settes det krav til idretten.

– Jeg har kalt inn idretten til møte på torsdag for at de skal orientere om sitt arbeid, i dette tilfellet blir det manglende arbeid, for å fremme verdier som kan bekjempe rasisme og verdier som kan være inkluderende på idrettsbanen, sa Raja – og la til:

– Det første jeg gjør allerede nå, er at jeg ber idretten sette i gang et arbeid selv. Det handler om at de må lage en rapport om dette.

Kulturministeren varslet også at han på torsdagens møte selv vil lansere flere tiltak.

Raja var på besøk hos eliteserieklubben Odd for en måned siden. Han sa han er sikker på at alle i skiensklubben og øvrige norske fotballspillere er antirasister, men at krafttaket han nå forbereder handler mer om arena.

Kulturminister Abid Raja (V) er overrasket over at norsk idrett ikke har arbeidet mer systematisk for å komme rasismen til livs. Nå vil han ha handling, og førstkommende torsdag møter han Norges idrettsforbund for å drøfte problematikken og veien videre.

(©NTB)

Flere nyheter: