Menu
A-Media AS, Radio Haugaland, ble i 2016 tildelt en internasjonal teknologipris for innovasjon under IBC i Amsterdam. FOTO: E. Solberg / Radio Haugaland

Radio Haugaland vant konsesjonskampen

A-Media AS som står bak Radio Haugaland, vant tirsdag ettermiddag en konsesjonskamp om retten til å sende radio på DAB.

Av Daniel DeNiazi | 08.12.2020 23:26:12

Konsesjon: Både Lokalradioforbundet, Telenor, riksradioer, FK Haugesund og Haugaland Kraft har de siste årene brukt betydelige resurser på å få stengt ned DAB-anlegget A-Media AS, Radio Haugaland, har bygget.

Nå har radioselskapet A-Media AS i Haugesund vunnet konsesjonskampen, viser et oppslag på nettsidene til Medietilsynet.

– Det har vært en tøff kamp, David mot et fotballag av Goliater, men nå har vi slått dem alle, sier en fornøyd Egil Martin Solberg i Radio Haugaland.

Han beskriver følelsen slik kommentator Bjørge Lillelien kommenterte da Norge slår England 2-1 i VM-kvalifisering i fotball 9. september 1981.

En kamp om økonomisk støtte og FM-dominans

Det er flere grunner til at disse interessene motarbeider digitaliseringen i Haugesund.

– Det handler om enerett for tilgang til millioner i økonomisk støtte. Det handler også om aktører som vil hindre bærekraftig DAB-utbygging for å verne om sine FM-monopol, forklarer Solberg.

Solberg er kritisk til regjeringens håndtering av saken.

– Det er skremmende å se hvordan regjeringen har vært fullstendig fraværende i sitt ansvar med å påse at stortingsvedtakene om digitaliseringen blir gjennomført slik de er tiltenkt. Det har de siste 5 årene vært tilnærmet anarki uten noen som helst oppfølging eller kontroll, sier Solberg.

Mesteparten av senderne Medietilsynet har gitt støtte til å etablere i Rogaland, er aldri bygget. Det viser innsyn i sakspapirer Medietilsynet har gjort tilgjengelig.

Det er A-Media AS med Radio Haugaland som har måtte dekke kostnadene med utbyggingen av DAB på store deler av av Vestlandet, mens støttemidlene har gått til andre formål, hevder Solberg som er kritisk til at Haugaland Kraft har vært delaktig i dette.

Utbyggingen av DAB i Vindafjord, Etne, Ryfylke og Sunnhordland ble stanset i 2016 da FK Haugesund og Haugaland Kraft fratok lokalradioene DAB-konsesjonen.

Lokalradioene tok da i bruk konsesjonen kalt Riksblokk II som Telenor var tildelt. Denne konsesjonen ble levert tilbake i 2019 etter påtrykk fra riksradioene i en hemmelig avtale nylig omtalt i Klassekampen. Hensikten var å hindre konkurranse på DAB, en avtale som er ulovlig og som regjeringen var kjent med.

Ser fremover

A-Media AS, Radio Haugaland, står fra nyttår fritt til å bygge ut DAB-anlegget slik det var planlagt i 2016.

– Vi har planene klare og vil nå sørge for utbygging allerede til våren. Det blir nå viktig å få på plass den dekningen lytterne forventer og som vi er avhengig av før FM-nettet slukkes i 2026, sier Solberg.

Dagens auksjon skjedde i konkurranse med ledere i Lokalradioforbundet, og prisen for rettighetene kommer på 2,8 millioner kroner.

Flere nyheter: