Menu
Støttepartiene til statsminister Mette Frederiksens regjering i Danmark misliker hennes plan om å sende asylsøkere til Rwanda, og Radikale Venstre truer med å felle regjeringen dersom planen settes ut i livet. Foto: Ritzau Scanpix / AP / NTB

Radikale Venstre truer med å felle regjeringen i Danmark

Radikale Venstre truer med å felle den danske regjeringen dersom den gjør alvor av planen om å sende asylsøkere til Rwanda.

Av NTB | 09.06.2022 20:30:55

Sosialdemokratene i Danmark foreslo alt i 2018 å opprette mottakssentre for asylsøkere i andre land. Folketinget vedtok i fjor en lov som åpner for dette, men spørsmålet er svært omstridt.

Statsminister Mette Frederiksens regjeringen forhandlet først med Etiopia om å opprette asylmottak der, men forkastet planen da det brøt ut krig i Tigray-regionen. Deretter ble det innledet samtaler med Rwanda.

Regjeringens støttepartier har protestert mot planen, og Radikale Venstre, som regnes som et søsterparti av Venstre i Norge, truer nå med å felle regjeringen dersom den blir satt ut i livet.

– Dersom det blir inngått en avtale med Rwanda i morgen, og vi helt utenom EU og mot alle advarsler derfra inngår en avtale som også vil bryte menneskerettighetene, så er vi virkelig på dypt vann i Danmark, sier hun.

Radikale Venstre er ikke prinsipielt imot å opprette et mottakssenter for asylsøkere i utlandet, men da må det skje i form av en felles EU-løsning og i et land der menneskerettighetene respekteres, sier Carsten Nielsen.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.

– Da kan vi ikke støtte regjeringen lenger, sier partileder Sofie Carsten Nielsen til Jyllands-Posten.

(©NTB)

Flere nyheter: