Menu
Ukraina-konflikten utgjør en stor alvorlig trussel for Russland, sier president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / AP / NTB

Putin: Vil ta avgjørelse om anerkjennelse av Øst-Ukraina mandag

Russland står overfor «en alvorlig og svært stor trussel» i Ukraina, sier president Vladimir Putin. Mandag vil han avgjøre om Øst-Ukraina skal anerkjennes.

Av NTB | 21.02.2022 16:59:55

Kriminalitet og rettsvesen: – Bruken av Ukraina som et instrument for konfrontasjon med landet vårt, utgjør en alvorlig og svært stor trussel mot oss, sa Putin da han på kort varsel sammenkalte det russiske sikkerhetsrådet mandag ettermiddag.

Han understreket samtidig at Moskvas fremste prioritet «ikke er konfrontasjon, men sikkerhet».

Sikkerhetsrådet diskutere ifølge Putin også Dumaens forslag om å anerkjenne de separatistkontrollerte områdene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina som uavhengige.

– Jeg har hørt meningene deres. Avgjørelsen vil bli tatt i dag, sa Putin etter at møtet var ferdig i en uttalelse på statlig TV.

Over 14.000 mennesker er drept, og store deler av det som tidligere var Ukrainas viktigste industriregion, ligger i grus.

Separatistlederen i Luhansk, Leonid Pasechnik, oppfordret mandag Putin til å anerkjenne utbryterregionen som uavhengig republikk i en video som ble sendt på russisk TV.

Denis Pusjilin, lederen for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, kom med en lignende appell.

Minsk-avtalen, som i ettertid har vært omtalt som et diplomatisk kupp fra Moskvas side, pålegger Ukraina å endre grunnloven og gi en stor grad av selvstyre til Donetsk og Luhansk i en føderasjon, noe som indirekte vil gi Russland stor innflytelse over ukrainsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, uten å resultere i internasjonal fordømmelse og sanksjoner.

Putin ser imidlertid ut til å ha mistet troen på avtalen, som kom i stand etter forhandlinger der også Frankrike og Tyskland spilte sentrale roller.

– Vi innser nå at det ikke er utsikter til at avtalen blir etterlevd, sa Putin under møtet i det russiske sikkerhetsrådet.

De to utbryterregionene har siden 2014 vært kontrollert av russiskstøttede separatister, som i snart åtte år har ligget i krig med ukrainske regjeringsstyrker.

Kreml har tidligere gitt uttrykk for en viss skepsis til å anerkjenne de to utbryterregionene og har vist til at det i så fall betyr at Minsk-avtalen fra 2015 blir gravlagt en gang for alle.

Flere nyheter: