Menu
Russlands president Vladimir Putin håper å styrke politiske og militære forbindelser til Kina. Mikhail Klimentyev, Sputnik via AP / NTB

Putin vil styrke det militære samarbeidet med Kina

Russlands president Vladimir Putin ivrer for mer militært samarbeid med Kina og håper Kinas president Xi Jinping kommer på statsbesøk til Moskva til våren.

Av NTB | 30.12.2022 11:26:10

Krig og konflikter: I starten av en videokonferanse mellom Putin og Xi som ble kringkastet på statlig russisk TV fredag, hyllet Putin de to landenes innsats for å motvirke vestlig innflytelse.

Putin sa også at forholdet mellom de to landene blir stadig viktigere som en stabiliserende faktor i verden. Russland har som mål å styrke det militære samarbeidet med Kina, la Putin til.

I videosamtalen sa Xi at veien til forhandlinger om Ukraina ikke blir lett, og at Kina vil holde fast ved sin «objektive og rettferdige» holdning til konflikten.

Som følge av de omfattende vestlige sanksjonene etter krigen i Ukraina er Putin ivrig etter å styrke både de politiske og de militære forbindelsene til Kina.

Xi sa seg enig med Putin om at de to landene burde samarbeide tett og samordne seg om internasjonale forhold, ifølge kinesiske medier.

I forrige uke signaliserte utenriksminister Wang Yi at Kina vil styrke forholdet til Russland i det kommende året.

Krigen i Ukraina er et vanskelig tema for Kina som forsøker å framstille seg som nøytral.

Kina har vært tilbakeholden med å kritisere Russland for invasjonen. De har ikke fordømt den og har heller ikke sluttet seg til de vestlige sanksjonene mot Russland, men har på den annen side stemt avholdende i flere FN-avstemninger om krigen.

(©NTB)

Flere nyheter: