Menu
Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et nytt dekret. Her er han under et møte i Moskva i forrige uke. Foto: Mikhail Klimentjev, Sputnik, Kreml / AP / NTB

Putin vil gjøre det lettere for ukrainere å få russisk statsborgerskap

President Vladimir Putin vil gi alle ukrainere rett til å søke russisk statsborgerskap og lover at prosessen vil gå raskt. Verdiløst, mener Ukraina.

Av NTB | 11.07.2022 15:17:32

Politikk: Mandag undertegnet Putin et presidentdekret som sikrer «alle innbyggere av Ukraina» rett til å søke russisk statsborgerskap «på forenklet vis».

Denne retten gjelder ifølge dekretet også innbyggerne i de to selvproklamerte republikkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina, der russiskstøttede separatister styrer, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Russland invaderte nabolandet Ukraina 24. februar.

– Det nevnte dekretet er nok en undergraving av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, i strid med folkerettens normer og prinsipper, sier utenriksdepartementet i Kyiv.

– Ukrainere trenger ikke Putins statsborgerskap, og forsøk på å innføre det med tvang er dømt til å mislykkes, sier Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

Han kaller mandagens dekret for verdiløst og et bevis på Putins «aggressive appetitt».