Menu
Minskavtalen fra 2015 er død, sier Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB

Putin: Utplasseringen av soldater i Ukraina avhenger av situasjonen

Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag at utplassering av soldater i Ukraina «avhenger av situasjonen». Putin anser Minsk-avtalen som død.

Av NTB | 22.02.2022 18:15:00

Politikk: I talen tirsdag ettermiddag gjentok han også oppfordringen til ledere for verdens land om å anerkjenne Krim-halvøya som en del av Russland.

Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014. Det var i kjølvannet av dette at Russland, Ukraina og utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i 2014 utarbeidet Minsk-avtalen. Den innebar en umiddelbar våpenhvile i Øst-Ukraina, og selvstyre for Donbas-regionene Donetsk og Luhansk.

Avtalen ble vedtatt av den ukrainske nasjonalforsamlingen sommeren 2015, men er ikke blitt oppfylt.

Avtalen, som i ettertid har vært omtalt som et diplomatisk kupp fra Moskvas side, pålegger Ukraina å endre grunnloven og gi en stor grad av selvstyre til Donetsk og Luhansk i en føderasjon, noe som indirekte ville gitt Russland stor innflytelse over ukrainsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Ifølge Putin var avtalen i realiteten død lenge før Russland valgte å anerkjenne de to utbryterregionene som selvstendige.

Han bekreftet også meldingene fra tidligere på dagen, om at Moskvas anerkjennelse dekker områder som kontrolleres av myndighetene i Kyiv.

– Vi anerkjente dem. Det betyr at vi også anerkjente alle grunnleggende dokumenter, inkludert grunnloven. Og den legger til grunn de grensene som eksisterte for Donetsk og Luhansk fra da de var del av Ukraina, sa Putin.

(©NTB)

Flere nyheter: